Extreem krachtige orkaan Milton woensdagavond aan land in Florida

09 oktober 2024, 10:15

Orkanen

Milton komt naar verwachting woensdagavond als een gevaarlijke grote orkaan aan land aan de Golfkust van Florida, meldt het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) in de laatste waarschuwing.

Florida bereidt zich woensdag voor op Milton, die dinsdag weer in kracht toenam tot een orkaan van categorie 5, met maximale aanhoudende windsnelheden van 270 kilometer per uur. "Dit kan de ergste storm worden die Florida treft in een eeuw", zei president Biden over de orkaan. Volgens het National Hurricane Center kan het water tijdens overstromingen in de gebieden Tampa Bay en Boca Grande naar een hoogte van 3 tot 5 meter stijgen.

Volgens The New York Times werden in totaal 5,5 miljoen mensen opgeroepen om de dichtbevolkte westkust van Florida te evacueren. Het is volgens de Amerikaanse krant een van de grootste evacuaties in de geschiedenis van de staat. Om te voorkomen dat belangrijke evacuatieroutes verstopt raken, werd inwoners geadviseerd om niet verder landinwaarts te reizen dan noodzakelijk. De autoriteiten van Hillsborough County, waar onder andere de dichtbevolkte stad Tampa onder valt, adviseerden inwoners om voor woensdagochtend 07.00 uur op een veilige plek te zijn.

Traject orkaan Milton.
Traject orkaan Milton.

Veel tankstations zonder brandstof

In Florida kwam dinsdagavond volgens prijsvergelijkingssite GasBuddy ongeveer 17 procent van de bijna 8.000 tankstations zonder brandstof te zitten. Er ontstonden dinsdag files op de wegen en lange rijen voor de benzinestations, nadat inwoners gehoor gaven aan diverse oproepen van de autoriteiten om te evacueren voor de orkaan Milton.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven