Halve maandsom regen in Maastricht

09 oktober 2024, 22:00

Regen
Regen in Simpelveld Limburg. Foto: Diana Huntjens

In Maastricht is vandaag net zo veel regen gevallen als de helft van een gemiddelde oktobermaand. Het is nog niet droog in Limburg en in 24 uur tijd kan in totaal meer dan 50 mm vallen. Komen we in de buurt van de gemiddelde maandsom van 63,6 mm?

Aan het eind van de ochtend begon het in het zuiden van Limburg te regenen en daarna heeft het onophoudelijk geregend. De totale hoeveelheid neerslag is in Maastricht inmiddels gestegen naar 33,3 mm en dat is meer dan de helft van de 63,6 mm die gemiddeld in de hele maand oktober valt.

De rest van de avond blijft het regenen en naar verwachting neemt de neerslag komende nacht af. In totaal kan in Zuid-Limburg ruim 50 mm regen vallen en daarvoor geldt een waarschuwing (code geel). In het midden en noorden van Limburg viel tot nu toe 20 tot 30 mm.

Ook op andere plaatsen in het zuiden en oosten van het land regent het al een tijd, maar de hoeveelheden blijven beperkt. In het noorden en westen heeft het vandaag nauwelijks geregend en bleef het op veel plaatsen droog.

Oost-België code oranje

De meeste regen valt in België, daar is op sommige plaatsen inmiddels 40 mm gevallen en in 24 uur tijd kan daar in totaal 50 tot 80 mm vallen. Hiervoor geldt code oranje. In de provincie Luxemburg wordt al op een paar plekken 54 tot 84 mm gemeld en kan de hoeveel neerslag zelfs naar 100 mm stijgen.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven