Storm Kirk veroorzaakt overlast in Spanje

09 oktober 2024, 14:00

Orkanen
Ex-orkaan Kirk heeft overlast veroorzaakt in Noord-Spanje. Foto: ANP / Lavandeira Jr.

De voormalige orkaan Kirk zorgt in Spanje voor slecht weer en overlast. Er is onder meer wateroverlast gemeld in het beroemde bedevaartsoord Santiago de Compostella, melden Spaanse media. Het weer trekt in noordoostelijke richting naar Duitsland, waardoor in meerdere landen deze woensdag en donderdag slecht weer wordt voorzien.

De meeste regen in het noordwesten van Spanje viel in de regio van Santiago. In 24 uur tijd viel daar 99 millimeter regen. Ter vergelijking: in de hele maand oktober valt hier gemiddeld 140 millimeter. In totaal kwam er deze maand bijna 280 millimeter neer. Rond Santiago zijn al tientallen meldingen binnengekomen van overlast, meldt de nieuwssite La Voz de Galicia. Het gaat onder meer om ondergelopen wegen en omgevallen bomen.

Weerdienst AEMET heeft voor grote delen van het land code geel of oranje afgekondigd om regen, wind en hoogwater. In een deel van het Cantabrisch Gebergte geldt zelfs het hoogste waarschuwingsniveau rood. Op het vliegveld van Bilbao zijn vluchten geschrapt. Hoewel het regengebied dat ten zuiden van de kern van voormalig orkaan Kirk ligt is verder getrokken, is het nog niet droog in Spanje. In de nacht van woensdag op donderdag kunnen nog buien vallen, maar de hoeveelheid stijgt niet meer zo snel.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven