Zo warm verloopt het laatste weekend van de Olympische Spelen

09 augustus 2024, 09:30

Sport
Warm zomerweer in Parijs tijdens de halve finale van de hockeyvrouwen. Foto: Michiel Severin

We naderen het einde van de Olympische Spelen in Parijs en de laatste dagen gaan zeer warm afsluiten. Hoe warm het precies gaat worden en of het daarbij ook droog blijft lees je hier.

Het wordt de laatste dagen van de Olympische Spelen flink zweten voor zowel de sporters als de toeschouwers op de tribunes. Vandaag valt het nog wel mee en is het over het algemeen vrij aangenaam weer om buiten iets te ondernemen. De dag verloopt droog met een mix van wolken en zon. In de vroege uren ligt de temperatuur rond een graad of 18 en uiteindelijk wordt het in de middag maximaal 27 graden.

Hitte opstoot vanuit het zuiden

Grote delen van Europa krijgen vanaf het weekend te maken met oplopende temperaturen, als zeer warme lucht vanuit het zuiden richting het noorden opschuift. Ook Parijs krijgt hier dus mee te maken en dit is goed terug te zien aan de verwachte temperatuur op de laatste twee dagen van de Olympische Spelen. Zaterdag wordt het tropisch warm met 30 graden en zondag kan het maar liefst 33 graden worden. Daarbij is het ook nog eens zonovergoten en staat er weinig wind, waardoor het dus nog wat warmer aan kan voelen. Voldoende water drinken is zeker aan te raden en ook de zonnebrandcrème moet je niet vergeten. De zon is met zonkracht 7 fel. Een onbeschermde huid kan, afhankelijk van jouw huidtype, al binnen 10-25 minuten verbranden.

Zomers weer in Parijs tijdens de Olympische Spelen! Foto: Julia Dorian/Adobe Stock
Zomers weer in Parijs tijdens de Olympische Spelen! Foto: Julia Dorian/Adobe Stock

De marathon voor de mannen staat op zaterdag gepland en op zondag is het de beurt aan de vrouwen, waaronder onze eigen landgenoot en grote kansmaker op een gouden plak, Sifan Hassan. Gelukkig worden beide marathons om 8 uur s ‘ochtends gerend, want midden op de dag zou grofweg te gevaarlijk zijn. Toch is het ook in de vroege uren al snel warm in de Franse hoofdstad. Zaterdag ligt de temperatuur tijdens start tot finish tussen 19 en 24 graden en zondag is dit 21 en 27 graden.

Zeer warme sluiting

Zondagavond om 20:00 uur vindt de sluiting van de Olympische Spelen plaats in het Stade de France en ook dan is het nog zeer warm. Bij aanvang wijzen de thermometers tropische waarden aan van 30 of 31 graden. Tot zonsondergang is het zonovergoten en in de nacht koelt het onder brede opklaringen uiteindelijk af naar slechts 21 of 22 graden.

De sporters en toeschouwers die zich op maandag nog in Parijs begeven moeten nog rekening houden met een bloedhete dag. De temperatuur loopt op naar maar liefst 37 of 38 graden. Vanaf dinsdag wordt de hitte verdreven door enkele regen- en onweersbuien.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven