weeronline

13 oktober, de dag van extreme weercontrasten

13 oktober 2024, 06:45

Terugblik
Uitzonderlijk warm herfstweer. Foto: Anne-Marie van Iersel

13 oktober is op het gebied van het weer een dag van uitersten. In 2018 was het uitzonderlijk warm, maar in 1975 was de situatie totaal anders. In dit artikel lees je meer over de weerextremen op 13 oktober.

Men zal 13 oktober 2018 zeker nog goed kunnen herinneren als een verrassing op het gebied van weer. In dat jaar was het namelijk ongewoon warm, vooral in Limburg, waar de temperatuur opliep tot 28,1 graden in Ell. Zelfs in De Bilt was het met 26,3 graden nog steeds zomers warm, wat opmerkelijk was, aangezien dit niet eerder zo laat in het jaar was voorgekomen. Naast de bijzonder hoge maxima scheen de zon deze dag op de meeste plaatsen volop. Het leek dan ook eerder zomer dan herfst.

Dagrecord hoogste dagmaximum temperatuur op 13 oktober
Dagrecord hoogste dagmaximum temperatuur op 13 oktober

Volop winterse taferelen in 1975

In 1975 was de situatie totaal anders. Op 13 oktober van dat jaar viel er namelijk ongewoon vroeg sneeuw in Nederland. Normaal gesproken krijgen we pas later in het jaar sneeuw, maar die dag was een uitzondering. Een neerslaggebied trok over het land en zorgde op veel plaatsen voor een sneeuwlaag van enkele centimeters. Tot op heden is dit de vroegst bekende dag waarop Nederland bedekt was met sneeuw. In het midden van het land viel ongeveer 5 centimeter sneeuw.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven