Het is herfsttijd dus de dagen worden steeds korter en het weer is geregeld regenachtig en druilerig. Een perfect moment om binnen de kaarsen aan te steken en van de rijke smaken van de herfst te genieten. Want herfsttijd betekent oogsttijd: appels, peren, bramen, pompoen en nog veel meer groente en fruit zijn nu op z’n lekkerst. In dit artikel geven we tips hoe je met deze ingrediënten heerlijke herfstgerechten kunt maken.
Ben je na al die stamppotten even toe aan iets zoets, of wil jouw collega’s op het werk met een lekkere taart verrassen? Verwarm de oven alvast voor en trek je schort aan, met deze gerechten maak je een druilerige dag al een stuk vrolijker. Hier volgen een aantal lekkere zoete herfst gerechten die de herfstdagen nog kleurrijker maken.
Pompoentaart
Een taart met pompoen als hoofdingrediënt is een klassieker in de herfsttijd. Vooral de oranje pompoen is dankzij zijn zoete smaak bijzonder geschikt. Ook de flespompoen kun je prima gebruiken voor pompoentaart. Deze pompoensoort is gekenmerkt door een subtiele nootachtige smaak die je bijvoorbeeld met appels of peren kunt combineren.
In de Verenigde Staten is de ‘pumpkin pie’ (pompoentaart) enorm populair en mag de pumpkin spice specerijen mix in de vulling niet ontbreken. De bekende speculaaskruiden zijn qua basis vrij identiek aan pumpkin spice en kunnen daarom prima als vervanger gebruikt worden.
Appelcrumble
Ook een klassiek zoet herfstgerecht die in deze lijst niet mag ontbreken: de appeltaart of appelcrumble. Combineer vers geoogste zoete appels met een mengsel van suiker en kaneel en bedek ze met een kruimeldeeg van bloem, suiker en boter. Het geheel bak je tot het mooi goudbruin is. Warm is de taart op zijn lekkerst en naast slagroom kun je de appelcrumble ook met een bolletje vanille-ijs serveren.
Kaneelbroodjes
Niets gaat over versgebakken kaneelbroodjes, ze zijn een uitstekende toevoeging aan het ontbijt of een zoute traktatie op een koude en regenachtige herfstdag. Met het basisrecept staan de kaneelbroodjes binnen een half uur op tafel. Wil je wat luxere variant dan voeg pecannoten en karamelsaus toe of vervang kaneel met speculaaskruiden of pumpkin spice.
De kaneelbroodjes kunnen ook met appels of pompoen worden gevuld. Snijd de appel of pompoen hiervoor in kleine stukjes of maak een moes waarmee je de kaneelbroodjes verrijkt.
Peren Cranberry taart
Genoeg appeltaart op? Dan is een taart met sappige peren en verse of gedroogde cranberries een perfect alternatief. Strooi wat suiker en kaneel over de vruchten en bedek het geheel met een kruimellaagje. Zit de volgende verkoudheid weer op de loer? Cranberries zijn een waardevolle bron van vitamines en mineralen en geven jouw immuunsysteem een extra boost.
Heb je stoofperen in huis? Met rode wijn of bessensap, citroensap, suiker en specerijen kun je heerlijke stoofperen maken die jouw taart een sappige smaak geven en op tafel een mooi plaatje creëren.
Appels uit de oven
Een eenvoudig en toch bevredigend appel recept dat perfect past bij de warme smaken die zo kenmerkend zijn voor de herfst: appels uit de oven. Snijd het bovenste gedeelte van de appels eraf en verwijder het klokhuis, waardoor er een holte in het midden ontstaat. Met de vulling kun je heel creatief zijn, meng bijvoorbeeld frambozenjam met gemalen hazelnoten en rond het af met een snufje kaneel en kruidnagel. Serveer dit in een diep bord samen met vanille of vanille saus en een toefje slagroom.
Er zijn dus genoeg herfstgerechten te bedenken om de grijze en koude dagen een stuk aangenamer te maken. Wil je weten of het bij jouw ook herfstachtig weer is? Lees het meest uitgebreide weerbericht van Nederland en je weet precies wanneer het beste moment is om binnen iets lekkers te bakken. Eet smakelijk!