In deze tijd kun je het beste bloembollen poten

12 oktober 2024, 12:01

Tuinieren
Als je in het najaar bloembollen poot dan kun je in het voorjaar genieten van mooie bloemen in de tuin. Foto: Adobe Stock / coco

Het najaar is aangebroken en dat betekent dat het tijd is om te zorgen dat er in het voorjaar bloemen in de tuin staan. Hoe doe je dat precies en waar moet je rekening mee houden als je gaat planten? Dat lees je in dit artikel.

Normaal gesproken zijn oktober en november ideale maanden om bloembollen te planten. Wanneer precies het beste moment is hangt echter van twee factoren af: de bodemtemperatuur en de vochtigheid van de bodem. Bloembollen hebben een paar weken in de grond nodig, zodat ze de tijd krijgen om te wortelen en afweer te kweken. Daarnaast is het ook belangrijk dat de bloembollen geplant worden, voordat de eerste grondvorst plaatsvindt.

Bloembollen poot je in het najaar. Foto: Adobe Stock / iMarzi
Bloembollen poot je in het najaar. Foto: Adobe Stock / iMarzi

Als de herfst zacht verloopt dan blijft de bodemtemperatuur vaak te hoog. Als je gaat planten in een te warme bodem dan is de kans op schimmels groot. Daarom is het beter om te wachten totdat de bodemtemperatuur 12 graden of lager is. Toch zijn er ook risico’s als je te lang wacht. De bodem kan snel te nat worden en dan kan een bloembol gaan rotten. Vooral net geplante bollen zijn hiervoor gevoelig.

Lees ook: Zo maak je je tuin winterklaar in oktober

Banner Whatsapp WOL

Invloed van grondsoort

Eigenlijk kunnen bloembollen in alle type bodems geplant worden, maar er zijn wel een paar belangrijke verschillen waar je rekening mee moet houden. Zo houden kleigronden water vast. Zandgronden laten water juist gemakkelijk wegstromen. Met natte omstandigheden zijn zandgronden dus voordeliger. Daarnaast is het belangrijk dat de bodem genoeg voedingsstoffen bevat en ook dat de bodem luchtig is.

Hoe plant je de bloembollen?

Het planten van de bloembollen is goed te doen. De meeste bloembollen moeten tussen 5 en 12 centimeter diep geplant worden. Plant de bloembollen met de punt naar boven en de bolle kant naar beneden. Als je op deze manier de bloembollen plant zorg je ervoor dat je tuin klaar is voor het voorjaar.

Jurgen Smit van Tuinmanieren laat je in onderstaande video zien wat je allemaal nog meer met bloembollen kunt doen in het najaar.

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.
Manouk Vermeulen

Manouk Vermeulen

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven