Maandverwachting augustus: aanhoudend warm zomerweer?

31 juli 2024, 07:30

Maandverwachting

Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.

Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.

Wat betreft de timing kan het niet veel beter. We zitten in het begin van de zomervakantie en in heel het land kan je deze dagen genieten van volop zomerse taferelen. Kunnen we komende augustusmaand ook warm zomerweer verwachten?

Juli is geëindigd met droog en warm zomerweer, maar een groot gedeelte van de maand verliep juist ronduit wisselvallig en vrij koel. We beleefden wederom een zeer natte maand en voor veel mensen is het dan ook genieten geblazen dat het eindelijk eens wat droger is in ons land. Alle details over de afgelopen julimaand lees je hier.

Toch neemt komende week de wisselvalligheid weer wat toe. Dat betekent zeker niet dat we het moeten doen met kletsnatte dagen, maar af en toe een bui behoort zeker tot de mogelijkheden. Soms kan dat ook een stevige bui zijn met onweer.

Klimaatgemiddelde voor augustus over de periode 1994-2023.
Klimaatgemiddelde voor augustus over de periode 1994-2023.

Lees ook: Dit weer is normaal in augustus

Vaak heerlijk vakantieweer komende weken

De temperatuur levert komende week iets in, maar het blijft vrij warm voor de tijd van het jaar. De maxima komen in de eerste week van augustus waarschijnlijk tussen 22 en 27 graden te liggen. Voor de tweede week van augustus gaan de weerkaarten op dit momenten voor een positieve temperatuurafwijking ten opzichte van de normaal. Normaal gesproken liggen de maxima tussen 20 en 25 graden, maar als de wind even uit het zuiden waait kan het zomaar weer eens tropisch warm worden met 30 graden. Vooral in het binnenland is dit het geval, in de kustgebieden zal dit minder snel gehaald worden. De zon krijgt in de eerste helft van augustus flink wat ruimte en dus is het vaak heerlijk vakantieweer in eigen land.

Warme stranddag in Vlissingen. Foto: Anne-Marie van Iersel
Warme stranddag in Vlissingen. Foto: Anne-Marie van Iersel

Tweede helft van augustus vrij normaal

In de tweede helft van augustus tonen de weermodellen geen signalen voor een droger of natter weerbeeld. Ook de temperatuur lijkt rond de normaal uit te komen en dat betekent dat we het moeten doen met iets lagere temperaturen dan eerder deze maand, maar het blijft vrij aangenaam met 19 tot soms 25 graden in het binnenland.

Een bui behoort zeker nog wel tot de mogelijkheden, maar over het algemeen zullen de droge en zonnige momenten ook in de tweede helft van de maand augustus overheersen. De kans dat komende augustusmaand droger zal verlopen dan gebruikelijk is dus vrij hoog. Slechts twee keer eerder verliep een maand droger dan gebruikelijk dit jaar en ook die maanden was het verschil nihil met het maandgemiddelde.

Voor alle details over het weer de komende dagen kun je terecht in ons uitgebreide weerbericht.

Videothumb: Gieny Westra - Hoofdfoto: Gerard van Vugt / Willem van Nunen

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven