Maandverwachting september: zoveel nazomerweer krijgen we nog

31 augustus 2024, 06:52

Maandverwachting

September start warm, maar hoelang houdt het zomerse weer aan? En resulteert de warmte vaak in buien of domineert de zon het weerbeeld? Dat lees je in deze maandverwachting voor september.

In de eerste week van september stroomt vochtige en warme lucht met een zuidelijke stroming uit over ons land. Begin september is het normaal 19 graden in het noordwesten tot 21 in het zuidoosten. Nu liggen de maxima op de meeste dagen tussen 22 en 27 graden, maar hoe warm het precies wordt hangt af van de hoeveelheid zon.

Vooral in het oosten en zuidoosten kan de temperatuur bij veel zon soms nog pieken naar 30 graden. De lucht is erg vochtig en daardoor voelt het broeierig aan. Ben je nog vrij dan kan het heerlijk zijn om nog een keer buiten te zwemmen. De temperatuur van het water is in deze tijd van het jaar hoog.

Onweersbui boven Zwolle gezien vanuit Apeldoorn. Foto: Daan Koop
Onweersbui boven Zwolle gezien vanuit Apeldoorn. Foto: Daan Koop

Lokaal stevige regen- en onweersbuien

De broeierige warmte resulteert dagelijks in enkele lokale regen- en onweersbuien. Dit betekent niet dat het in jouw plaats elke dag zal regenen. Op de meeste dagen ontstaan de buien pas later in de middag en avond, en is het eerst nog zonnig en zeer warm. Een enkele keer verloopt een groter deel van de dag buiig. Er staat daarbij weinig wind. Zodra er buien ontstaan zullen dit wel stevige buien zijn, met veel regen in korte tijd en onweer.

Voor alle details over het weer in de komende dagen kun je terecht in ons uitgebreide weerbericht.

Waarschijnlijk houdt dit weertype met soms stevige buien, maar ook nog flink wat zon aan tot halverwege september. De temperatuur lijkt daarbij langzaam wel terug te zakken richting normale waarden. Halverwege september is de normale middagtemperatuur 18-20 graden.

Klimaatgemiddelde voor september over de periode 1994-2023.
Klimaatgemiddelde voor september over de periode 1994-2023.

Lees ook: Dit weer is normaal in september

Herfst treedt in

In de tweede helft van september lijkt het weer om te slaan. De herfst doet waarschijnlijk zijn intrede. Met een zuidwestelijke stroming trekken regenzones vanaf de Atlantische Oceaan richting ons land. Dit levert meer wind, meer wolken en vaker regen op. Hoe nat het precies wordt is nog wel onzeker, maar waarschijnlijk valt er iets meer regen dan normaal. Het herfstweer zal nog wel afgewisseld worden met een enkele warme, droge en zonnige middag.

Nazomer in Maasduinen. Foto: AdobeStock / Mira Drozdowski
Nazomer in Maasduinen. Foto: AdobeStock / Mira Drozdowski

Koud wordt het in de tweede helft van september ondanks de vele wolken en regenzones nog niet, want met wind over een warme Noordzee ligt de temperatuur al snel boven het klimaatgemiddelde van 17-19 graden. Doordat het nu vrij zacht is kan het soms nog 20 graden worden. Normaal telt september dertien warme dagen, dit jaar komt dit aantal waarschijnlijk hoger uit.

In onze herfstverwachting lees je of het de signalen voor oktober en november ook nat en zacht zijn.

Banner 400x400 WOL-nieuwsbrief

Thumbfoto: Cynthia van Leusden (links) en Ben Saanen (rechts) Videothumb: Gieny Westra

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven