weeronline

Laat de zon in je hart: onze favoriete gerechten om je in warmere oorden te wanen deze winter

11 februari 2023, 12:02

Eten
Taco's, waan je in het buitenland. Foto: Pixabay

De temperaturen zakken nu wel tot dicht bij het vriespunt. Wij gingen voor jullie op zoek naar vier lekkere gerechten die ervoor zorgen dat je je even in exotischere oorden kunt begeven. Laat het smaken!

Taco met chili con carne, salsa en zure room

We beginnen onze culinaire rondreis in Mexico met deze taco’s. Dit recept maakt gebruik van kalfsvlees, maar je kunt hier ook perfect taco met chili sin carne van maken. Ideaal als aperitiefhapje om de avond goed te beginnen.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de chili con carne: • 110 g kalfsgehakt • 1 teen look • 20 g ui • 64 g tomate concassé • 10 g passata • 2 g dubbel tomatenconcentraat • 8 g chipotle peper in blik (geblend of fijn gehakt) • 1 g kaneel • 1 g komijn • 1 g Italiaanse kruidenmix • 1 g cajun • 2 g paprikapoeder • 16 g bruine bonen in blik • 16 g mais in blik

Voor de avocadocrème: • 1 avocado • snuifje zout • snuifje peper • 1 g sushi azijn • 1 g limoensap • 1 g limoenrasp Voor de zure room: • 25 g zure room • snuifje zout • snuifje peper Voor de pekel sjalot: • 10 g water • 15 g rode wijnazijn • 5 g suiker • 1 g zout Bord klaarzetten: • 1 sjalot (in fijne ringen gesneden) • 20 pompoenpitten • 4 mini tacoschelpen

Bereidingswijze

Een dag van tevoren alle ingrediënten voor de pekel kort laten opkoken. Laat afkoelen en leg de sjalotringen in de pekel. Deze mogen in de pekel blijven liggen. Bak het kalfsgehakt bruin in een hete pan met olijfolie. Haal het vlees uit de pan en zet het vuur zacht. Stoof de geperste look en brunoise van ui aan. Voeg het tomatenconcentraat en de kruiden toe en laat even mee stoven. Voeg de passata, tomate concassé en het gebakken gehakt toe en laat een half uur pruttelen. Voeg de bonen en de mais toe als de chili klaar is.

Blend alle ingrediënten voor de avocadocrème samen tot een gladde crème. Doe de crème in een spuitzakje. Klop de zure room luchtig met de peper en het zout. Doe de opgeklopte zure room in een spuitzakje. Grill de pompoenpitten in de pan met een beetje olijfolie. Vul de tacoschelpen met de chili con carne. Spuit 3 dotjes avocadocrème en 2 dotjes opgeklopte zure room op de chili. Werkt af met een sjalotring en een paar gegrilde pompoenpitten.

(*) De taco’s in dit recept zijn bedoeld als aperitiefhapje. Als je wilt, kan je ze natuurlijk ook klaarmaken als volwaardige maaltijd.

Pittige Indiase groentecurry

Mag het eens wat pittiger zijn, dan is deze pittige Indiase groentecurry het proberen zeker waard. Doordat er ook heel wat groenten inzitten, heb je ook direct een flinke portie groenten binnen. Wil je net wat meer, dan kun je de groentecurry met rijst en kip serveren.

Ingrediënten

Om de pittige Indiase groentecurry voor twee personen te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig:

200 gram verse broccoli

265 gram kikkererwten.

200 gram sperziebonen.

390 gram tomatenblokjes.

1 teentje knoflook.

1 eetlepel Becel Light vloeibaar (margarine)

100 milliliter kokosmelk.

1 theelepel gember, geraspt.

40 gram Indiase kruidenpasta voor curry.

Bereidingswijze

Hak de knoflook fijn. Dit kun je doen door de knoflook gewoon te snijden, maar je kunt ook een knoflookrasp gebruiken. Heb je de gember nog niet geraspt, dan doe je dit nu. Doe de margarine in een wok en zet de wok op het vuur. Doe de knoflook en de gember samen met de kruidenpasta in de wok en voeg vervolgens de (gekookte) broccoli, de sperziebonen en de kikkererwten toe. Wok het geheel een paar minuten en zorg ervoor dat de kruidenpasta hierbij goed over de verschillende ingrediënten verdeeld wordt.

Voeg de tomatenblokjes en de kokosmelk toe en breng het geheel opnieuw aan de kook in de wok. Zet het vuur lager en laat het mengsel nog 7 tot 8 minuten pruttelen op het vuur. Wil je dat de groenten wat zachter worden, dan laat je het mengsel nog iets langer op het vuur staan. Verdeel de groentecurry over de borden en je bent klaar. Eet smakelijk!

Bruschetta met gegrilde kerstomaatjes. Foto: Pixabay
Bruschetta met gegrilde kerstomaatjes. Foto: Pixabay

Bruschetta met gegrilde kerstomaatjes

Iets dichter bij huis zitten we in Italië vanwaar de alom bekende bruschetta komt. Super simpel, maar altijd goed. Het ideale hapje dat je direct naar warmere oorden brengt.

Ingrediënten (2 pers)

20 kerstomaatjes

2 uien en 1 teentje look, fijngehakt

Halve avocado

2-3 takjes verse koriander

2 tl citroensap

Becel Gold

Meergranen (stok)brood

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden. Was de kerstomaten, halveer ze en laat ze ongeveer 25 minuten in de oven roosteren. Pel de ui + look en hak ze fijn. Hak alsook de koriander. Schil vervolgens de avocado en snijd het vruchtvlees in grove stukken. Besprenkel er het citroensap over.

Doe de avocado samen met de ui, look en koriander in een kom en meng deze tot een grof mengsel. Breng op smaak met wat peper. Rooster tot slot het (stok)brood en smeer er wat Becel Gold op. Verdeel als laatste het avocadomengsel met de geroosterde tomaatjes op het brood.

Thai Red curry met bloemkoolrijst

Met deze klassieker scoor je altijd. Er zitten heel wat exotische smaken in waardoor je sowieso vergeet dat je nog steeds in koud België woont. Door gewone rijst te vervangen door bloemkoolrijst heb je ook direct een pak minder koolhydraten binnen én extra groenten. Wil je toch kiezen voor gewone rijst, kies dan voor bruine in plaats van witte rijst.

Ingrediënten voor 2 personen

1 kleine bloemkool

2 kipfilets/400 gram kipfilet

150 g sperzieboontjes

1 rode paprika

1 teen knoflook

2 el Thaise rode currypasta

200 ml kokosmelk

4 el Becel Light Vloeibaar

Zout

Peper

Bereidingswijze

Snijd de kipfilet in stukjes. Zet een pan op het vuur en doe er 2 el Becel Light Vloeibaar in. Doe een geperst teentje knoflook in de pan met de blokjes kip. Doe wat peper en zout over de kipfiletblokjes. Bak de kip in ongeveer 5 minuten goudbruin en gaar. Snijd ondertussen de paprika in blokjes en haal de puntjes van de boontjes af. Doe de groenten bij de kip. Roer de currypasta door de kip en voeg vervolgens de kokosmelk toe. Laat het geheel op laag vuur nog zo’n 10 minuten pruttelen.

Terwijl de curry kookt kun je de bloemkoolrijst maken. Snijd de bloemkoolroosjes van de stronk. Je kunt hier bloemkoolrijst van maken door de roosjes even in een keukenmachine te doen. Je kunt ook gewoon een rasp gebruiken. Doe 2 el Becel Light Vloeibaar in een pan en bak de bloemkoolrijst een paar minuten. Blijf roeren. Schep de curry en de bloemkoolrijst op de borden.

Eet smakelijk!

Bron: Gezond.be

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven