Maandverwachting: zo groot is de kans op nazomerweer

15 september 2024, 06:55

Maandverwachting

De afgelopen week kregen we al te maken met vroege frisse herfstdagen en talrijke buien. Is daarmee de toon gezet voor de tweede helft van september of krijgen we nog nazomerweer? En wat heeft begin oktober ons te bieden? We bespreken het in deze maandverwachting.

Het frisse en buiige septemberweer krijgt komende week geen vervolg. Sterker nog, het wordt fraai nazomerweer. Droog en zonnig weer krijgt de overhand en daarbij komt de temperatuur uit tussen 20 en 25 graden. Daarmee is het heerlijk weer om buiten actief te zijn of om nog een keer op een terrasje neer te strijken.

Normaal is het in deze tijd van het jaar 18-20 graden. Tijdens de nachten koelt het af naar een graad of 12 en kan regionaal soms wat mist of laaghangende bewolking ontstaan. Dit levert dan soms een grijze start van de dag op.

Klimaatgemiddelde voor september over de periode 1994-2023.
Klimaatgemiddelde voor september over de periode 1994-2023.

Lees ook: Dit weer is normaal in september

Langdurig nazomerweer?

Of het nazomerweer de rest van september aanhoudt is nog de vraag. Een omslag naar ronduit herfstachtig weer met veel regen en wind wordt niet berekend, maar de kans op buien neemt richting het einde van september wel toe. Ook steekt volgens de meeste berekeningen een frissere noordwestenwind op, waardoor de temperatuur daalt naar normale waarden van 17 graden in het noordwesten tot 19 in het zuidoosten. Toch kan het in Brabant en Limburg lokaal best nog een keer 20 graden worden.

Herfst op volle toeren in oktober?

Het ziet ernaar uit dat in de eerste helft van oktober regenzones en buien ons land geregeld aan zullen doen. De regenjas en paraplu zijn dan weer vaker nodig. Ook moet je rekening houden met meer wind. Toch zal tussendoor ook nog regelmatig de zon te zien te zijn. Waarschijnlijk valt er mede dankzij de relatief warme Noordzee meer regen dan gebruikelijk. Dit geldt dan vooral voor de kustprovincies, waar het altijd al veel regent in de herfst. Lees meer daarover in ons artikel: Kustconvergentie, gegarandeerd een nat pak.

Dreigende luchten in Vlissingen. Foto: Anne-Marie van Iersel.
Dreigende luchten in Vlissingen. Foto: Anne-Marie van Iersel.

Met westen- tot zuidwestenwinden wordt nog wel vrij zachte lucht aangevoerd, waardoor de temperatuur nog iets boven de normaal uitkomt. Oktober is een maand waarin de normaal een flinke duikeling maakt. Aan het begin van de maand is het nog een graad of 16 en aan het einde nog slechts 13 graden. Om nog warme nazomerdagen te krijgen zijn dan ook steeds grotere uitschieters naar boven nodig en dat zit vooralsnog niet in de verwachtingen.

Klimaatgemiddelde voor de winter over de periode 1994-2023.
Klimaatgemiddelde voor de winter over de periode 1994-2023.

Lees ook: Dit weer is normaal in oktober

Banner 400x400 WOL-nieuwsbrief

Hoofdfoto: Ton Wesselius (links) en Ben Saanen (rechts)

Videothumb: Ton de Brabander

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven