Veel mensen vinden een periode met sneeuw of flinke vorst leuk. Schaatsen op natuurijs of sneeuwpret zijn in Nederland uitzonderlijke situaties waar altijd volop van wordt genoten. Winters weer kan echter vervelend zijn in het verkeer. Soms geeft winters weer wel het plezier, maar niet de overlast. Hoe het niet glad kan zijn, terwijl het wel vriest lees je in dit artikel.
Voor gladheid zijn twee dingen nodig. Een weg die kouder is dan 0 graden en vocht. Licht Nederlands winterweer gaat vaak gepaard met veel vocht. Denk hierbij aan mist bij temperaturen rond het vriespunt of buiig weer met hagel en natte sneeuw. Dit kan verraderlijke gladheid opleveren, zelfs bij temperaturen net boven het vriespunt.
Niet glad terwijl het wel flink vriest
Bij standvastige winterkou is de lucht vaak heel droog. Met een oostenwind wordt Russische kou via Polen en Duitsland naar Nederland gestuurd. In de nachten kan het dan streng vriezen en ook de wegdektemperatuur duikt flink onder nul. Maar omdat de lucht heel droog is slaat er geen vocht neer op de koude wegen en wordt het niet glad. Ook je autoruiten hoef je dan niet altijd te krabben. Gooi je echter een paar emmers water over de weg dan wordt het natuurlijk wel spekglad.
Gladheidsbestrijding
Toch is het vaak ook niet glad, terwijl het dat vanwege het weer wel zou kunnen zijn. Dit komt doordat in Nederland gladheid op grote schaal wordt bestreden door het strooien van strooizout op de wegen.
Gestrooide wegen zijn doorgaans wel vochtig. Het zout trekt vocht aan, waardoor wegen langer vochtig blijven dan wegen zonder zout. Het zout voorkomt dat het water bevriest en daardoor wordt het niet glad. In weersituaties zonder neerslag gaat strooizout meerdere dagen mee. Er hoeft dus tijdens een droge vorstperiode niet elke avond opnieuw gestrooid te worden.