April 2003

10 juni 2020, 11:31

Na februari en maart gaat ook april de (weer)boeken in als een zonnige weermaand. Normaal schijnt de zon in april is ons land 162 uur. In april 2003 werden 231 zonuren geregistreerd.

Februari en maart van dit jaar kregen de titel “zonnigste sinds 1901” mee. Helaas kan april 2003 geen beroep doen op deze eretitel en moet zij genoegen nemen met de vijfde plaats. Op nummer één blijft staan april 1942 met 259 zonuren. Het is z’n minst opvallend dat drie aaneengesloten maanden zo zonnig zijn verlopen. Het KNMI weerstation in Hoek van Holland registreerde het meest aantal zonuren, namelijk 254 uur. In de periode 12 t/m 18 april scheen de zon heel veel, vrijwel iedere dag onbeperkt. De kust kreeg de meeste zon gepresenteerd. Meer landinwaarts werd de zon het meest gehinderd door wolken. In Arcen werden “slechts” 213 zonuren geregistreerd door het KNMI.

April telde maar 26 natte uren, normaal zijn dat er 44. De neerslag zat aan het begin en het einde van de maand. Van 3 tot 20 april was het overwegend droog. Op 1 april viel er direct een grote hoeveelheid neerslag. Gemiddeld in Nederland 11 mm. In Rotterdam 18,2 mm regen en in Deventer viel uit een hoosbui 25 mm neerslag. Vanaf 25 april volgde een wisselvallige periode die duurde tot het eind van de maand, waarin geregeld neerslag viel in heel Nederland. Het KNMI registreerde in Nieuw Beerta op 26 april 25,3 mm regen en uit Losser kwam op deze dag een waarneming van maar liefst 41 mm. Ook Koninginnedag was nat. In Deventer en omgeving viel deze dag 8,4 mm. Paraplu’s boden ons Koninklijkhuis en onderdanen bescherming tegen de regen.

In totaal viel er in de april maand de meeste neerslag in het Rivierengebied, Herewijnen noteerde 67 mm. In De Bilt viel bijna de normale hoeveelheid neerslag voor april, namelijk 46 mm tegen 45 mm normaal. Gemiddeld gezien viel er in Nederland de normale hoeveelheid neerslag.

In de buien aan het einde van de maand kwamen harde windstoten voor. In Geldrop werd 26 april melding gemaakt van een ingestorte kermisattractie door een windhoos. Ook het Noord-limburgse plaatsje Beringe werd op 26 april getroffen door een windhoos.

April begon koud. Op de eerste 11 dagen van de maand was de temperatuur beneden normaal. De laagste temperatuur werd op 8 april geregistreerd in Hupsel. De temperatuur in de weerhut daalde toen tot –7,9 °C. In De Bilt werden in april 10 vorstdagen genoteerd. Normaal zijn dat er vier. Een dergelijk aantal vorstdagen is sinds 1929 niet meer voorgekomen. Na deze koude periode liep de temperatuur in een razend tempo op. 15 april spande de kroon met 26,1 °C in Volkel, 23,2 °C in Rotterdam en 24,5 °C in Maastricht. Gemiddeld kwam april uit op 9,9 °C in de Bilt (normaal 8,4 °C), maar gezien de grote tegenstellingen tussen het begin en einde van de maand is een gemiddelde weinig zeggend, maar zullen de meeste mensen april herinneren aan het overheersende weertype, namelijk zonnig en overwegend droog.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven