Augustus 2003

10 juni 2020, 11:32

De meeste mensen zullen augustus 2003 niet snel vergeten. Augustus was zeer heet en zeer droog. Hogedrukgebieden domineerden het weerbeeld. In De Bilt werden in de maand augustus in totaal 29 warme, 13 zomerse en 7 tropische dagen geregistreerd.

Ook hadden we de 34e hittegolf sinds 1901. De hoogste temperaturen werden geregistreerd in het Limburgse Arcen. Daar werden maar liefst twaalf tropische dagen geregistreerd met temperaturen boven de 37 graden Celcius. Ook registreerde Arcen officieel de hoogste temperatuur. Op 7 augustus stond het kwik stil bij 37,8 graden Celcius. Hiermee werd niet het record van 38,6 graden op 24 augustus 1944 in Warnsveld verbroken, maar dat zal de inwoners van Arcen niet deren. Voor hun was het met deze hitte genoeg zweten. Na 13 augustus bleef de middagtemperatuur voor het eerst weer onder de 25 graden. Dat maakt de tweede helft van augustus dan ook zeer aangenaam. Het kwik schommelde van 14 tot 29 augustus tussen de twintig en vijfentwintig graden. In de laatste dagen van augustus deed de herfst een aanval om nog te voorkomen dat alle zomerse records in de afgelopen eeuw werden verbroken. Het kwik daalde tot onder de twintig graden en het begon voor het eerst deze maand te regenen.

Gemiddeld valt er in ons lang in augustus 62 mm neerslag. In augustus 2003 viel er in de Bilt 9,4 mm neerslag. Hiermee gaat De Bilt officieel niet de boeken in met een droogte record, maar wel met een mooie derde plaats. Toch was voor een grote bevolkingsgroep augustus 2003 wel uitzonderlijk droog. Dat heeft er mee te maken dan van 1 tot 27 augustus er nagenoeg geen neerslag viel in Nederland. Door het zomerse weer was de verdamping van vocht groot. Het neerslagtekort (neerslag min verdamping) dat in de voorgaande maanden was ontstaan liep hiermee op tot 240 mm gemiddeld over het land. Een dergelijk neerslagtekort treed minder dan eens per 20 jaar op in Nederland. In het westen van het land bedroeg het neerslagtekort eind augustus zelfs 300 mm. Dit leidde tot grote problemen in het waterbeheer, de land- en tuinbouw en de energiesector. In grote delen van Nederland werd een beregeningsverbod ingesteld, er werd zout water ingelaten in West Nederland, de aardappeloogst is 30% lager dan normaal en TENNET gaf code rood uit omdat de energie voorraad in Nederland een gevaarlijk laag niveu had bereikt.  Op 28, 29, 30 en 31 augustus begon het regenen. In Maastricht viel 27 mm. In Rotterdam 9 mm en in Groningen 11 mm.

Ook de zon was in augustus overvloedig aanwezig. Op 4 en 5 augustus werden meer dan 13 zonuren geregistreerd in de Bilt. Het KNMI registreerde circa 235 zonuren gemiddeld over Nederland, terwijl 198 uren normaal zijn. In De Bilt scheen de zon in augustus ongeveer 220 uur. Daarmee haalt augustus net niet de top-10 sinds 1901.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven