December 2003

10 juni 2020, 10:51

In De Bilt heeft de zon in 2003 2025 uren geschenen tegen een langjarig gemiddelde van 1524 uren. Niet eerder sinds het begin van de waarnemingen in 1901 telde een jaar zoveel zonuren. Het oude record stond op naam van 1959 met 1986 uren zonneschijn. Ook december 2003 droeg haar steentje bij aan het zonnerecord van 2003.

Gemiddeld over het land scheen de zon circa 65 uren. Normaal schijnt de zon in december 50 uren. In De Bilt werden door het KNMI 61,2 zonuren geregistreerd tegen normaal 44. Met name de periode van 7 tot en met 10 december was het fraai weer met veel zon. Op deze vier dagen scheen de zon 7 uren per dag en dat is voor december het maximum aantal uren. Oost-Nederland ontving de meeste zon. In Arcen registreerde het KNMI weerstation ruim 80 uren zonneschijn. Langs de westkust van Nederland was er meer bewolking en werden ongeveer 60 zonuren geregistreerd. Op 14 dagen scheen de zon in het geheel niet in De Bilt, maar dit is normaal voor de tijd van het jaar.

Wat de temperatuur betreft was december een gemiddelde maand. Vier graden is het klimatologisch gemiddelde voor De Bilt en het werd ook gemiddeld 4 °C. Wel was de variatie in temperatuur over de maand gezien groot. Op 8 en 10 december bedroeg de gemiddelde temperatuur –2 °C. Op 13 december werd een gemiddelde temperatuur van +11,5 °C geregistreerd. In de Bilt werden 13 vorstdagen geregistreerd door het KNMI en normaal zijn dat er 12. De laagste temperatuur werd gemeten in Twenthe en Woensdrecht op 9 en 10 december (-9 °C). De hoogste temperatuur werd gemeten in Den Helder op 1 december (+16 °C). Echt koud was het niet in december. Normaal telt De Bilt 2 ijsdagen (dagen waarop het gedurende het hele etmaal vriest), maar in december bleef de temperatuur elke dag wel een periode boven het vriespunt.

December 2003 was aan de natte kant. Gemiddeld viel er in ons land 87 mm neerslag tegen normaal 79 mm. De meeste neerslag werd afgetapt in de kop van Noord-Holland. Hier viel meer dan 125 mm. Het droogst bleef het in Limburg. In het uiterste zuiden van Limburg werd slechts 52 mm afgetapt. 13 en 28 december waren beide zeer natte dagen. In het zuidoosten van Nederland viel toen ruim 40 mm op de 13de. Op de 28ste viel in het zuidwesten ruim 30 mm. Bijzonder was ook de sneeuw die viel op 21 december. Het sneeuwdekje was echter wel van zeer korte duur en smolt op de meeste plaatsen in Nederland binnen 12 uur weg. Een actieve depressie veroorzaakte op 21 december in het Waddengebied een storm. Weerstations registreerden een windkracht 9 op de schaal van Beaufort. Op de Noordzee kwamen enkele schepen in nood en sloegen een paar containers met o.a. landbouwgif overboord. In het noorden van Nederland werden plaatselijk windstoten tot 105 km/uur gemeten. Het KNMI kwam met een weeralarm voor deze storm, maar verder bleef de schade beperkt.

In de maand december werden er geen weerrecords verbroken. Ook dat is opmerkelijk gezien het uitzonderlijk weerjaar dat we achter de rug hebben.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven