Maart 2003

10 juni 2020, 11:30

In het maandoverzicht van afgelopen maand werd al melding gemaakt van een nieuw record betreffende het aantal uren zon in de maand februari. In dit maandoverzicht kan opnieuw een record worden gemeld.

Met gemiddeld over het land 195 zonne-uren tegen een langjarig gemiddelde van 115 uren was maart de zonnigste maartmaand sinds 1901. Tot nu toe stond maart 1931 op de eerste plaats met 195 zonuren. Natuurlijk varieert de zonneschijnduur ook geografisch. Het zuiden van het land verliep het zonnigst. In Eindhoven scheen de zon 217 uren. In het noordoosten werd het minst aantal zonne-uren geregistreerd. In zowel Eelde als Nieuw-Beerta scheen de zon 176 uren. Het aantal zonloze dagen in De Bilt bedroeg twee tegen zeven normaal.

Niet alleen het aantal zonne-uren was vernoemenswaardig; ook de neerslag gedroeg zich zeer afwijkend ten opzichte van het normale patroon. Gemiddeld over het land was maart droog met 23 mm neerslag tegen normaal 65 mm. Alleen de eerste 12 dagen van de maand verliepen wisselvallig met geregeld neerslag. De rest van de maand zorgde hogedrukgebieden ervoor dat regengebieden ver van ons bed bleven. Van de 13e tot en met het einde van de maand viel in een groot deel van het land geen meetbare hoeveelheid neerslag. Het droogst was het in het westen van het land. Valkenburg (Zuid-Holland) registreerde slechts 10 mm. Het zuidoosten en noordoosten van het land waren het natst. De meeste neerslag werd afgetapt in Arcen (Limburg), 47 mm. In De Bilt viel 24 mm tegen 65 mm normaal.

Met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 7,3 °C tegen 5,8 °C normaal was de maand zeer zacht. Ondanks de gemiddeld boven normale temperaturen verliepen nogal wat nachten koud tijdens het lange tijdvak met helder weer. Op sommige plaatsen in het oosten vroor het rond het midden van de maand in 12 opeenvolgende nachten. De landelijk laagste temperatuur, -5,4 °C, werd op 14 maart gemeten op de vliegbasis Twenthe. Op 24 maart werd in De Bilt met 20,3 °C de eerste warme dag (maximum 20,0 °C of hoger) van het jaar genoteerd. De landelijk hoogste temperatuur van de maand werd die dag gemeten in Eindhoven met een maximumtemperatuur van 22,0 °C. In totaal werden in het zuidoosten plaatselijk drie warme dagen genoteerd.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven