Mei 2003

01 juni 2003, 15:22

Mei 2003 gaat de boeken in als nat, vrij warm en met een normaal aantal uren zon. Het grootste gedeelte van de maand was het regenachtig weer. Het leek eerder herfst dan voorjaar. In totaal werden er in de De Bilt 20 dagen met regen geregistreerd.

Gemiddeld viel er over het land ongeveer 85 mm neerslag in mei. Normaal voor deze periode van het jaar is 57 mm neerslag. Het droogst was het in Zeeland en op de Waddeneilanden hier viel gemiddeld zo’n 60 mm regen. Gelderland was de natste provincie met op de meeste plekken meer dan 100 mm regen. In het KNMI weerstation in Hupsel werd 114 mm regen afgetapt. De meeste regen viel op 12, 19 en 20 mei. Op deze dagen viel plaatselijk ruim 20 mm neerslag. In Twenthe viel op 19 mei 26 mm neerslag. Op 20 mei in Meddo, bij Doetinchem, viel op 20 mei 35 mm.

Vanaf 25 mei veranderde het weer als een blad aan boom. Het werd zomers. De eerste zomerse dag (temperaturen boven de 25 graden) werd bereikt op Hemelvaartsdag. Voor veel mensen de gelegenheid om verkoeling te zoeken aan het water. Er stonden op deze vrije dag lange files naar de bekende badplaatsen. De laatste zes dagen van mei hebben ervoor gezorgd dat de maand mei toch nog vrij warm was. De gemiddelde temperatuur in De Bilt bijvoorbeeld bedroeg 13,2 graden tegen een langjarig gemiddelde van 12,7 graden. Ook het aantal warme dagen met een temperatuur van meer dan 20 graden bedroeg in de Bilt 8 tegen 9 normaal.

Normale hoeveelheid zon

Gemiddeld over het land bedroeg het aantal zonuren ongeveer 210. Het langjarige gemiddelde bedraagt 209 uren. Vooral van 21 tot en met 25 mei was de zon maar weinig te zien, op sommige plaatsen in totaal slechts 5 uren. Daarna volgde een zeer zonnig slot van de maand met op veel plaatsen dagelijks ruim 10 uren zonneschijn. Het zonnigst was mei in het noordwestelijk kustgebied met plaatselijk circa. 240 zonuren. In het binnenland was het aanzienlijk minder zonnig; plaatselijk werden slechts circa 185 zonuren geregistreerd. Ook in De Bilt scheen de zon circa 185 uren tegen 204 uren normaal. Op drie dagen scheen de zon er in het geheel niet; precies het normale aantal.

Op 2 mei veroorzaakten zware windstoten plaatselijk schade, met name in het westen van het land. De windstoten deden zich voor tijdens actieve onweersbuien. In de omgeving van Den Haag waaiden enkele bomen om waardoor het (trein-)verkeer ontregelt raakte.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven