Oktober 2003

10 juni 2020, 11:33

Wat het weer betreft was oktober 2003 een bijzondere maand. Het KNMI spreekt van een zeer koude en zeer zonnige maand. Meest opvallend was de sneeuw op 24 oktober. In het midden van Nederland bleef de sneeuw zelfs meer dan 24 uur liggen en dat is uitzonderlijk voor de maand oktober.

De laatste keer dat er in Nederland zo veel sneeuw viel in de maand oktober was in 1975. Wegbeheerder van Rijkswaterstaat, Provincie, gemeenten en waterschappen rukten masaal uit om de ontstaande gladheid te bestrijden.

Oktober was met een gemiddelde temperatuur van 7,5 graden tegen 10,3 normaal een zeer koude maand. Bijna de hele maand oktober lag de temperatuur onder de normale temperatuur. Vooral de nachten waren koud. De gemiddeld minimum temperatuur kwam uit op 2,8 graden tegen 6,5 normaal. De maximum temperatuur kwam gemiddeld uit op 12,4 graden. Ook dat is 1,8 graden kouder dan normaal. In totaal vroor het acht nachten in De Bilt. Dat zijn er zeven meer dan normaal. Op het KNMI meetstation in Eelde werden vanaf 16 oktober zelfs 14 vorstdagen aaneengesloten geregistreerd. Zoveel aaneengesloten vorstdagen werden er nog nooit in Eelde geregistreerd sinds het begin van de metingen in 1908. In Twenthe daalde het kwik zelfs tot –8,5 graden Celcius. Zo koud werd het nog nooit in Nederland in de maand oktober. Sinds 1901 staat de maand oktober 2003 nu op de vijfde plaats in de rij van koudste oktobermaanden.

Wat de hoeveelheid neerslag betreft was oktober 2003 heel normaal. Gemiddeld viel er over Nederland 80 mm. Het zuiden en de kuststrook van Nederland was het natst. In Hoorn en Terschelling werd 110 mm neerslag uit de regenmeter getapt. Het oosten van Nederland was het droogst. In Heino werd slechts 40 mm neerslag uit de regenmeter afgetapt. Opvallend was tevens de spreiding van de neerslag. Oktober begon met veel regen. Op 6, 7 en 8 oktober viel er dagelijks 10 mm of meer regen. Daarna was het 14 dagen droog weer.

Oktober gaat ook het archief in als zeer zonnig. Gemiddeld over het land scheen de zon 150 uren tegen 105 normaal. Vooral de periode van 10 tot 20 oktober was uitzonderlijk zonnig met maar liefst vijf dagen met meer dan 9 uur zon. In combinatie met lage temperaturen en droog weer leverde dit prachtige dagen op voor allerlei buitenactiviteiten. Deze zonnige decade is zelfs de zonningste in een oktobermaand sinds 1901. Over de hele maand gezien staat oktober in de top-10 van zonningste oktobermaanden sinds 1901. Tot 1 november heeft de zon al 1890 uren geschenen in Nederland en staat 2003 nu al op de tweede plaats wat betreft het aantal zonuren sinds 1901. Indien de zon “normaal” schijnt in november en december zal 2003 zeker eindigen als de zonningste van de afgelopen 103 jaar.

Tot slot moet nog worden vermeld het bijzonder mooie poollicht in de laatste twee oktobernachten van 2003. Voor velen zelfs het mooiste poollicht sinds 13 maart 1989. Er waren met het blote oog zelfs zonnevlekken te zien. Zonnestormen bestookten de aarde. Een prachtig slot van een zeer bijzondere oktobermaand.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven