September 2003

10 juni 2020, 11:32

De Bilt was in tegenstelling tot de meeste andere stations deze maand koeler dan normaal. Met 13,9 graden tegen 14,2 normaal scheelde het weliswaar maar weinig. De gemiddelde maximum temperatuur was wel hoger dan normaal.

Het midden van de maand was zomers te noemen. Van 13 tot en met 22 september kwam de temperatuur bijna overal boven de 20 graden uit. De hoogste temperatuur deze maand werd gemeten in Beek op de 20e. Het werd 31,2 °C, wat vrij uitzonderlijk is zo laat in het jaar. In De Bilt werden in totaal 16 warme en vijf zomerse dagen genoteerd tegen 10, respectievelijk één normaal. Het aantal warme dagen in De Bilt is hiermee dit jaar opgelopen tot 116. Dit is een absoluut record. Tot nu toe hadden 1921 en 1947 het grootste aantal warme dagen: 113. De rest van de maand lag de temperatuur rond of onder het langjarig gemiddelde. De landelijk laagste temperatuur, 1,3 °C werd gemeten op 25 september in Woensdrecht.

Deze maand was zeer zonnig met gemiddeld over het land 209 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 133 uren. De zon scheen vooral veelvulig tijdens het fraaie nazomerse tijdvak rond het midden van de maand. Van de stations waar het KNMI metingen doet, was Vlissingen het zonnigst met 229 uren tegen normaal 145. In Eelde werden de minste zonuren gemeten: 189 tegen normaal 129. De Bilt registreerde 194 uren zonneschijn. Zonloze dagen kwamen in De Bilt niet voor, normaal telt september er drie.

September was gemiddeld over het land droog met 53 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 75 mm. De meeste neerslag viel in het noordoosten van het land. Vooral op 8 september en de daarop volgende nacht regende het langdurig in het noordoosten van het land: in een groot deel van Groningen viel toen 30 tot 60 mm neerslag. Ook in de westelijke kustprovincies was de maand lokaal natter dan normaal. In De Bilt viel 52 mm tegen 72 normaal. Tijdens zware buien werd in de omgeving van Tilburg op de 6e en in Gouda op de 7e lokaal wateroverlast veroorzaakt. Ondermeer in Assen werden op 7 september hoosverschijnselen. 10 september was een zeer natte dag met gemiddeld over het land 13 mm neerslag. In het lange fraaie tijdvak dat daarop volgde viel tot en met de 21e gemiddeld over het land slechts 1 mm neerslag.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven