April 2004

10 juni 2020, 11:23

De gemiddelde temperatuur in De Bilt komt uit op 10,4 graden tegen 8,3 graden normaal. Landelijk scheen de zon gemiddeld circa 180 uren, tegen normaal 162 uren in april. Gemiddeld viel er over het land 44 mm neerslag en dat is normaal voor een april maand. Wel had de neerslag een buiig karakter. Daardoor zijn er verspreid over het land grote verschillen waargenomen.

April begon en sloot met warme dagen waarop de temperatuur de 20 graden passeerde. Heel de maand april was warm voor de tijd van het jaar met uitzondering van 6 tot en met 11 april. In deze periode was het koud met middagtemperaturen onder de 10 graden en nachtvorst. In totaal werden er in april 2004 zeven warme dagen (maximum temperatuur 20,0 graden of hoger) geregistreerd in De Bilt. Normaal voor een april maand zijn 2 warme dagen. De hoogste temperatuur werd geregistreerd op 17 april op de vliegbasis Twenthe. De temperatuur in de weerhut bereikte toen een waarde van 23,0 graden. De laagste temperatuur werd geregistreerd op 10 april te Gilze-Rijen, namelijk –2,0 graden. In De Bilt vroor het zes nachten, normaal voor april zijn dit vier nachten.

De zon was in het meest te zien in het noordelijk kustgebied, plaatselijk ruim 210 uren. Het somberst was de maand in het zuiden en zuidoosten van ons land. In Brabant en Limburg werd lokaal slechts ca. 155 uren zon berekend. In De Bilt komt het aantal zonuren deze maand uit op ruim 170 tegen 158 uren normaal. Op slechts één dag scheen de zon niet.

De neerslag viel met name tijdens de eerste tien en op de laatste dagen van de maand. Op de 28e ging het hierbij om fikse buien vergezeld van soms actief onweer die in korte tijd plaatselijk meer dan 15 mm neerslag achterlieten. Een groot deel van de maand verliep echter vrij droog. Van 11 tot en met 27 april viel landelijk gemiddeld slechts 5 mm neerslag. De minste neerslag viel in het zuidwestelijk kustgebied met lokaal slechts ca. 25 mm neerslag. Het natst was het in de oostelijke helft van het land met plaatselijk meer dan 60 mm neerslag. In De Bilt komt het maandtotaal uit op ca. 35 mm neerslag tegen normaal 45 mm.

De maand sloot wat het weer betreft op een spectaculaire wijze af. Terwijl op 30 april het koninklijk huis vertoefde in het noorden van Nederland werd het zuiden van Nederland getroffen door zware buien met windstoten, hagel en veel neerslag. Plaatselijk viel er meer dan 50 mm neerslag, waarvan 10 mm in de vorm van hagel. De schade in het name in de land- en tuinbouw was enorm.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven