December 2004

10 juni 2020, 10:48

Met een gemiddelde maandtemperatuur van 3,2 °C in De Bilt was het kouder dan normaal. Het langjarige gemiddelde ligt namelijk op 4,0 °C.

De eerste helft van de maand was het rustig weer. Dit kwam doordat hogedrukgebieden bij ons het weer bepaalden. Op dagen met hardnekkige mist kwam de temperatuur soms maar net boven het vriespunt uit. In de tweede helft van de maand was het weer meer dynamisch en wisselden zachte en korte koude periodes elkaar af. Tijdens zo’n korte koude periode bleef de temperatuur op de 21e in De Bilt de hele dag onder het vriespunt. Dit was de enige ijsdag van de maand in De Bilt. Normaal zijn dat er twee. In Maastricht werden deze maand drie ijsdagen genoteerd, terwijl in grote delen van het westen en noorden van het land de teller op nul bleef steken. De laagste temperatuur deze maand werd gemeten op 21 december in Gilze-Rijen en was -9,0 °C. De landelijk hoogste temperatuur, 12,1 °C, werd op 23 december gemeten met in Westdorpe en Gilze-Rijen.

December 2004 was een droge maand met gemiddeld over het land 49 mm neerslag tegen 79 mm normaal. De eerste helft van de maand verliep overwegend droog met landelijk gemiddeld slechts 2 mm neerslag. Op sommige plaatsen viel tot en met 15 december helemaal niets. Tijdens de tweede helft van de maand viel wel regelmatig neerslag. Zo viel er op 17 december op veel plaatsen ruim 10 mm. Ook de 28e was nat met landelijk gemiddeld 8 mm neerslag. Deze neerslag viel deels in de vorm van sneeuw en in de oostelijke helft van het land kon zich een tijdelijk sneeuwdek van enkele centimeters vormen. Het weerstation op Terschelling was het natst met 70 mm neerslag. In Lelystad viel het minst: 33 mm. In De Bilt werd 46 mm geregistreerd tegen normaal 77 mm.

Verder was december een zonnige maand met landelijk gemiddeld 60 zonuren tegen 43 normaal. In de rustige eerste helft kwam de zon echter weinig door de laaghangende bewolking en mist heen. Op sommige plaatsen scheen de zon tot en met 15 december minder dan 10 uren. Het zonnigst was december in het zuiden van het land. In Vlissingen eindigde de maand op de 5e plaats in de rij van zonnigste decembermaanden sinds 1907 met 69 zonuren en in Maastricht op de 7e plaats sinds 1906 met eveneens 69 uren zonneschijn. Deze maand verliepen 11 dagen geheel zonder zonneschijn, dat is minder dan normaal, want normaal telt december 15 zonloze dagen.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven