Februari

10 juni 2020, 11:23

Voor winterliefhebbers was februari 2004 een grote teleurstelling. De schaatsen konden in het vet blijven en koek-en-zopie-kramen bleven ongebruikt. De maand was ongeveer 2 graden zachter dan normaal.

Niet alleen februari was zacht, de hele winter had een gemiddeld hogere temperatuur dan normaal. Wat kou betreft was alleen december normaal. Januari was krap een graad te zacht en februari bijna 2 graden. De belangrijkste bijdrage aan die februari-zachtheid was de eerste week. Op 4 februari werd het in Eindhoven maar liefst 18,0 °C en zo’n hoge temperatuur was zo vroeg in het jaar nog nooit eerder voorgekomen. Toch heeft het in februari wel gevroren en dan vooral tijdens de laatste 10 dagen van de maand. In totaal hadden we 12 vorstdagen en dat is maar 1 dag minder dan het normale aantal van 13. De vorst was echter onvoldoende om het water in de sloten te laten stollen. Bovendien was de ijslaag niet bestand tegen de hoge temperaturen overdag. De vorst leverde wel veel gladde wegen op. Ook omdat er regelmatig sneeuwbuien vielen. Met een noordwestelijke stroming werden deze buien aangevoerd en vooral in de westelijke provincies was het regelmatig wit. Op 26 februari veroorzaakte de sneeuwval lange files in het westen en midden van het land. Gedurende de ochtend bereikten de files een totale lengte van 760 kilometer en daarmee werd de tweede plaats bereikt in de file top-10. Ook de spoorwegen hadden last van de sneeuwval. Treinen vielen uit en er waren grote vertragingen doordat wissels niet goed meer werkten.

Februari voorzag ons ook ruim van neerslag. In de hele maand viel er zo’n 75 millimeter neerslag. Normaal valt er 49 millimeter. De verschilklen waren groot, zowel in tijd als in plaats. De meeste neerslag viel in de eerste weken. Op sommige plaatsen werd in 10 dagen tijd 65 millimeter gemeten. Daarna bleef het ongeveer een week droog doordat een hogedrukgebied de meeste storingen op afstand hield. De laatste tien dagen van de maand dreven er winterse buien vanaf de Noordzee over het land. De combinatie van een zeer koude bovenlucht (-40 °C op 5,5 kilometer hoogte) en een relatief warme Noordzee (6 à 7 °C) zorgde voor een onstabiele opbouw van de atmosfeer waardoor zich gemakkelijk buien konden vormen. In het zuidwesten van het land viel er in de nacht van 26 op 27 februari 10-15 centimeter sneeuw. Op de 27-ste werd in België het verkeer nagenoeg lamgelegd doordat de meeste snelwegen dichtsneeuwden. Ook de opening van het wielerseizoen, de Omloop Het Volk moest als gevolg van de besneeuwde wegen worden afgelast.

Af en toe hebben we van de zon kunnen genieten. De zon scheen in totaal ongeveer 80 uur en dat is vrijwel gelijk aan de normale hoeveelheid. Het zuidwesten van het land kreeg de meeste zon; plaatselijk meer dan 95 uur. Het somberste was het in het zuidoosten waar maar 60 uur zonneschijn werd geregistreerd.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven