Januari 2004

10 juni 2020, 11:22

De laatste dagen van deze maand was een groot deel van het land nog bedekt met een laag sneeuw. Toch was januari 2004 geen echte wintermaand. Integendeel, het was zacht en zeer nat. Gemiddeld werd het 3,5 °C, terwijl 2,8 °C de normale waarde is. Januari was ook zeer nat. Op veel plaatsen viel zo’n 120 millimeter neerslag en dat is bijna het dubbele van wat er normaal valt.

Gladheidsbestrijders konden op nieuwjaarsdag direct aan de bak. In het westen van het land viel op sommige plaatsen zo’n 8 centimeter sneeuw. Ook werd tijdens de eerste dagen van het jaar de koudste nacht genoteerd. Op 3 januari werd het in Woensdrecht –11,8 °C. Op 4 januari werd de kou verdreven, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Op 4 januari was het op veel plaatsen spekglad als gevolg van ijzel.

Na de 4e begon een periode met zacht en wisselvallig weer. Op 11 januari werd de warmste dag van de maand geregistreerd. In Ell in Limburg werd het maar liefst 12, 6 °C Celsius. Rond het midden van de maand viel ook veel neerslag. Vooral 19 januari was een zeer natte dag met op veel plaatsen 20 millimeter regen. In sommige gebieden heeft het die dag 24 uur achtereen geregend. Hoewel ons land bekend staat als een regenachtig land, is zelfs zo’n lange tijd met regen een bijzonder verschijnsel.

De laatste anderhalve week van de maand verliep tamelijk koud. Overdag werd het ruim boven nul, maar in de nachten vroor het licht. Al lang van tevoren werd aangekondigd dat er sneeuw zou komen en op 28 en 29 januari gebeurde dat ook. Er vielen talrijke sneeuwbuien. In het westen en noordwesten ging dat ook vergezeld van onweer en zware windstoten. In het binnenland ontstond tijdelijk een sneeuwdek en in de oostelijke helft van het land groeide dat op sommige plaatsen aan tot ruim 10 centimeter. Het KNMI af zelfs een weeralarm af omdat de eerste serieuze sneeuwval verwacht werd rond de avondspits. Gelukkig vertraagde de sneeuwval enkele uren zodat iedereen voor de sneeuw uit veilig thuis kon komen. Op de ochtend van donderdag 29 januari veroorzaakte de sneeuwval echter grote verkeersopstoppingen. Met een totaal van 573 kilometer file was het die donderdagochtend de op één na drukste ochtendspits ooit.

De laatste dagen van de maand was het zeer onstuimig weer. Afgelopen zaterdag 31 januari wakkerde de wind aan naar stormkracht, windkracht 9. Landinwaarts veroorzaakten windstoten van ruim 110 kilometer per uur plaatselijk grote schade aan. Opnieuw gaf het KNMI een weeralarm uit, deze keer voor zeer zware windstoten en kans op grote schade. Helaas was er één dode te betreuren. Een man uit Oisterwijk kwam om het leven toen en boom op zijn auto viel. Hij raakte de macht over het stuur kwijt en botste tegen een andere boom. Zijn vrouw werd zwaar gewond. De totale schade van de storm wordt geschat op 10 miljoen euro.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven