Maart 2004

10 juni 2020, 11:23

De zuidwesterstorm op zaterdag 20 maart was de meest spectaculaire weergebeurtenis van de afgelopen maand. Bijzonder waren ook het grote aantal nachten met vorst, het gebrek aan regen en grote hoeveelheid zon.

Veel regen hebben we in maart niet gehad. Gemiddeld viel er maar zo’n 35 millimeter, terwijl er gemiddeld 65 millimeter neerslag valt. In de Kop van Noord-Holland was het het droogst met maar 18 millimeter neerslag. Het zuiden van het land had veel zon. Zowel in Zeeland als in Limburg scheen de zon 170 uur. Gemiddeld over het land scheen de zon 150 uur, terwijl 115 uur de gemiddelde hoeveelheid is over een periode van 30 jaar.

De eerste twee weken van de maand verliepen vrij koud. Bijna elke nacht vroor het in een groot deel van het land. De eerste nacht van de maand was direct ook de koudste, want in Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen werd het toen –8,9 °C Celsius. Van 13 tot en met 21 maart was het zacht. In Arcen werd het op 17 maart zelfs 22,2 °C. Daarna begon een week met wisselvallig weer. Vooral 19 maart viel vrij veel regen; in het hele land zo’n 10 millimeter. De volgende dag veroorzaakte een depressie die vlak ten noorden van de Wadden langstrok, aan zee een zuidwesterstorm, windkracht 9. De bijbehorende rukwinden veroorzaakten hier en daar ook schade. Vanaf 21 maart volgde weer een periode met koud weer. ’s Nachts vroor het af en toe matig, overdag kwam de temperatuur tot een graad of 10. Vanaf zondag 28 maart werd het weer zachter en de maand sloot af met onvervalst voorjaarsweer.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven