Mei 2004

10 juni 2020, 11:23

Mei 2004 is eigenlijk een heel normale mei maand geweest. Wellicht het meest in het oog springende weergebeurtenis was de nachtvorst laat in mei.

Op 22 mei daalde temperatuur op 1,5 meter in Twenthe en Deelen tot –0,4 °C. Aan de grond vroor het in Twenthe van 21 tot en met 29 mei op negen achtereenvolgende nachten. Ook elders in het land (met name ten zuiden van de grote rivieren) werden in deze periode lokaal temperaturen op klomphoogte tot 4 °C onder nul gemeten. Het weer trok zich dit jaar dan ook weinig aan van IJsheiligen.

Een groot deel van mei hadden we in Nederland te maken met een noordelijke stroming waarmee lucht over de nog relatief koude Noordzee werd aangevoerd. Gemiddeld kwam daardoor de temperatuur met 12,3 °C iets onder de normale temperatuur van 12,7 °C uit. Toch zullen veel mensen zich mei 2004 niet herinneren als een “koude” maand. Dit komt doordat met name de minimum temperaturen laag waren, terwijl het overdag zeer aangenaam en warm was. Op 10 dagen bereikte de temperatuur in de Bilt een waarde van 20 °C of hoger.

De zomerse grens van 25 °C werd niet gehaald in de Bilt. Normaal telt mei drie zomerse dagen in de Bilt. Lokaal werd in Nederland wel de 25 °C grens gepasseerd Op de eerste pinksterdag werd het in de weerhut in Eelde 27 °C gemeten. Op hetzelfde moment werden in Zeeland temperaturen van rond de 10 °C gemeten.

Hoge druk domineerde in mei. Daardoor was het overwegend rustig en droog weer. In totaal scheen de zon ongeveer het normale aantal uren, namelijk 210. Aan de kust scheen de zon het meest en kwam het aantal zonuren uit op 240 uren. Het oosten van het land scheen de zon ongeveer 180 uren. Op 7 mei liet de zon geheel verstek gaan, normaal zijn er drie dagen waarop de zon het laat afweten.

De mei maand was over het algemeen een droge maand. Normaal valt er in de Bilt 62 mm neerslag. In mei 2004 werd er in de Bilt 31 mm afgetapt. Eigenlijk waren er maar vier echte regendagen in mei. Op 4, 7, 30 en 31 mei viel er meer dan 1 mm neerslag. De meeste regen viel tijdens de pinksterdagen. Plaatselijk viel er toen veel regen. In Heino 33 mm, in Winterswijk 32 mm en Dedemsvaart 29 mm. Het grootste gedeelte van Nederland heeft eind mei al met een flink neerslagtekort te kampen. In het Noorden van Nederland en in de kustgebieden is het neerslagtekort dit jaar inmiddels opgelopen tot ongeveer 100 mm.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven