November 2004

10 juni 2020, 11:25

De gemiddelde maandtemperatuur van 6,3 °C week in De Bilt nauwelijks van het langjarige gemiddelde van 6,2 °C. Maar regionaal waren wel verschillen te bekennen.

In het noorden was het relatief zacht. Den Helder noteerde een gemiddelde maandtemperatuur van 7,8 °C tegen normaal 7,1 °C. In het zuidoosten was november iets aan de koude kant. In Eindhoven werd een maandgemiddelde van 5,8 °C geregistreerd tegen een langjarig gemiddelde van 6,1 °C. Op 11 november daalde de temperatuur voor het eerst na de zomer tot onder het vriespunt. In totaal kwamen in De Bilt deze maand acht vorstdagen voor (dagen met een minimumtemperatuur kleiner dan 0,0 °C), tegen normaal zes. Afgelopen week nog, op 25 november, bleef het op een aantal plaatsen in dichte mist het gehele etmaal vriezen, zo ook in De Bilt. De landelijk laagste temperatuur, -5,6 °C werd ook op de 25e geregistreerd, in Woensdrecht.

Gemiddeld over het land viel met 74 mm neerslag. Dit is iets minder dan normaal is voor november. De normale hoeveelheid is 82 mm. De minste neerslag viel in de noordwesten van het land. Van de KNMI-stations was Berkhout het droogst met 50 mm. De neerslagsommen waren overigens in een groot deel van het land vrij gelijkmatig verdeeld. Op veel plaatsen viel ca. 70 tot 85 mm. Het natste KNMI-station was Gilze-Rijen waar 86 mm werd afgetapt. Op 9 en 10 november viel er in het zuidoosten van het land enige tijd sneeuw, met name in de hogergelegen delen van Limburg. Plaatselijk kon zich een sneeuwdek vormen tot 3 cm dik. Op veel plaatsen viel een groot deel van de totale maandsom neerslag in het tijdvak van 17 tot en met 20 november. In het zuiden van het land werd op enkele plaatsen gedurende dit tijdvak 60 mm neerslag geregistreerd. Op 19 en 20 november vielen talrijke winterse buien en kon zich zeer plaatselijk een tijdelijk sneeuwdek vormen.

Gemiddeld over het land werden 64 zonuren geregistreerd tegen normaal 60. In De Bilt werden 55 zonuren gemeten tegen eveneens 60 normaal. Het aantal zonloze dagen bedroeg 12 tegen 11 normaal. Van de KNMI-stations was Maastricht het zonnigst met 79 uren zonneschijn. Het somberst was Hoek van Holland met 47 zonuren.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven