Oktober 2004

10 juni 2020, 11:25

Oktober was een echte overgangsmaand van zomer naar winter. De maand was zacht, zonnig en droog en verliep zonder echt spectaculaire weerfenomenen.

In de eerste week was het lekker zacht weer met vooral in het zuiden van het land hoge temperaturen. Op 4 oktober werd bij Maastricht de hoogste temperatuur van de maand gemeten: 22,4 °C. Op drie dagen kwam het kwik in Zuidoost-Nederland boven de 20 graden uit, maar in De Bilt gebeurde dat geen enkele keer. Gemiddeld gebeurt dat op twee dagen in de maand. Ondanks het gebrek aan echt hoge temperaturen werd het als geheel toch een warme maand. De gemiddelde temperatuur kwam uit op 11,3 °C. De langjarig gemiddelde temperatuur is 10,3 °C. Veel kou hebben we ook niet gehad. Het koudst werd het in de ochtend van de 26-ste. Op vliegbasis Twenthe werd toen een minimumtemperatuur van –0,6 °C gemeten en dat was de laagste temperatuur van de maand.

De hoeveelheid regen viel ook erg mee. Normaal valt er zo’n 78 millimeter neerslag, Deze keer was het gemiddeld zo’n 56 millimeter. Het meeste viel in het noordwesten van het land: plaatselijk zo’n 90 millimeter. In het zuidoosten bleef het het droogst met zo’n 35 millimeter. Overigens is dit voor oktober een gebruikelijke neerslagverdeling. Buien ontstaan vooral boven het relatief warme zeewater.

Als herfstmaand heeft oktober een slechte naam wat zon betreft. Deze keer scheen de zon meer dan gebruikelijk. Ongeveer 133 uur zon werd er gemiddeld geregistreerd, terwijl 105 uur zon de gemiddelde hoeveelheid is.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven