September 2004

10 juni 2020, 11:25

September was dit jaar warmer en zonniger dan normaal. Dit is te danken aan het goede weer tijdens de eerste tien dagen van de maand.

De eerste decade van de maand verliep droog, zonnig en vrij warm en maakte veel goed na het natte einde van augustus. Na 10 september werd het weerbeeld wisselvalliger met normale temperaturen en soms veel wind. Het kwam zelfs tot storm. Op Vlieland werd op de 21e 9 Beaufort gemeten. Op de laatste dag van de maand werd de eerste vorst aan de grond genoteerd. In Gilze-Rijen (Noord-Brabant) werd het aan de grond -0,4 °C.

In de periode tot en met 10 september werd er in De Bilt vijf maal een temperatuur bereikt van meer dan 25°C (zomerse dag). Normaal gebeurt dit slechts één keer in de maand september. Ook het aantal warme dagen (meer dan 20°C) was met 13 deze maand hoger dan het langjarig gemiddelde van 10. De maandgemiddelde temperatuur kwam met 15,2 °C precies één graad hoger uit dan normaal.

Met gemiddeld in het land 194 uur zon tegen 136 uur normaal was september zeer zonnig. Ook dit is met name te danken aan de eerste 10 dagen. Sinds 1959 was de eerste decade van september niet zo zonnig als dit jaar. Het noorden van het land had de meeste zonneschijn deze maand, met als zonnigste station Leeuwarden met 206 uur.

September was verder iets aan de droge kant. Gemiddeld viel er in Nederland 66 millimeter neerslag tegen 75 millimeter normaal. De verschillen zijn vrij groot. Zo viel er in Westdorpe (Zeeland) maar 26 millimeter, maar op Schiphol 109 millimeter. De natste dag was 22 september met vooral in het zuiden van Nederland neerslaghoeveelheden van 25 millimeter.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven