April 2005

10 juni 2020, 11:17

April verliep zeer zacht. De gemiddelde maandtemperatuur is in De Bilt uitgekomen op 10,4 °C tegen 8,3 °C normaal. Het weerbeeld was sterk wisselend waarbij vrijwel de gehele maand de gemiddelde temperatuur rond of boven het langjarig gemiddelde lag.

Op 3 april werd in De Bilt de eerste warme dag van het jaar genoteerd. De maximumtemperatuur wist op te lopen tot met 21,2 °C. In het zuidoosten werden lokaal vier warme dagen genoteerd. De landelijk hoogste temperatuur van deze maand werd op 3 april gemeten in Eindhoven: 22,5 °C. In het tijdvak van 20 tot en met 23 april kwam het tijdens de nachten plaatselijk tot vorst; in het oosten in drie opeenvolgende nachten. In De Bilt werden geen vorstdagen (dagen met een minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) genoteerd. De landelijk laagste temperatuur, -2,0 °C, werd gemeten op de vliegbasis Twenthe op 22 april.

GemiApril verliep zonnig. Gemiddeld scheen de zon 189 zonuren tegen 162 normaal. Met name de eerste drie dagen van april en het tijdvak van de 21e tot en met 24e verliepen in een groot deel van het land zeer zonnig. Het noorden van het land was deze maand beduidend zonniger dan het zuiden. Van de KNMI-stations was Lauwersoog het zonnigst met 223 zonuren en Westdorpe het somberst met 148 uren zonneschijn. In De Bilt werden 185 zonuren geregistreerd tegen normaal 158.

Gemiddeld viel er 62 millimeter neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 43 millimeter. Daarmee kan april als nat worden gekarakteriseerd. De meeste neerslag viel in het midden van het land. Het droogst verliep april in het zuidwesten en in delen van Limburg. Van de KNMI-stations waren Lelystad en Hupsel het natst met 92 millimeter en Ell het droogst met 40 millimeter neerslag. In De Bilt viel 63 millimeter. 19 april was een natte dag met landelijk bezien 9 mm neerslag. In het oosten van het land viel die dag plaatselijk ruim 25 mm neerslag. Ook 29 april was nat. Een regenzone in de nacht bracht gemiddeld over het land 8 mm.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven