Augustus 2005

10 juni 2020, 11:18

Ook augustus kon het slechte weer tijdens de vakantieperiode niet meer goed maken. Het grootste deel van de maand was het koel en wisselvallig. Alleen op de laatste dagen was het nog mooi zomers weer. Verder was het een relatief natte maand en de zon scheen nagenoeg evenveel als normaal.

De eerste 10 dagen van augustus waren bijzonder koud. In de Bilt bedroeg de gemiddelde temperatuur in periode maar 15 graden. Sinds 1900 is het slechts 7 keer eerder zo koud geweest. Alleen de laatste 4 dagen van augustus kwam de temperatuur bovengemiddeld uit. Voor de meeste scholieren en vakantiegangers kwam dat te laat, want toen waren de vakanties al weer voorbij.

Zware buien vielen er op 12 en op 14 augustus. Op de 12e viel er op sommige plaatsen in het noorden meer dan 40 millimeter regen. Op 14 augustus viel er in het zuiden van het land plaatselijk meer dan 30 millimeter. Op 20 augustus werd Zeeland getroffen door langdurige regenval. Op Walcheren leverde dat wateroverlast op waarbij vooral op akkers schade ontstond aan de gewassen. Al met al was augustus een vrij natte maand met landelijk 82 millimeter tegen 62 millimeter normaal.

De zon scheen gemiddeld over het land 193 uur en dat is vrijwel gelijk aan het gemiddelde van augustus. De meeste zon was te vinden in het zuidwesten – curieus, want daar viel ook de meeste regen – en in het westen van het land. In het noorden was het vrij somber met slechts 147 uur zon in Nieuw Beerta in het noordoosten van Groningen. De meeste uren zon werden gemeten in Wijk aan Zee.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven