December 2005

10 juni 2020, 10:48

De eerste week van december verliep wisselvallig en vrij zacht. Tijdens de tweede week was het rustig en droog weer onder invloed van een hogedrukgebied. Daarna volgde een korte, onstuimige en koudere fase rond de 17e. De aanloop naar Kerst verliep zacht en somber. Vanaf tweede Kerstdag werd het winters. Aan het eind van het jaar werd de koude lucht weer uit ons land verdreven.

In De Bilt werden dankzij het winterse weer aan het einde van de maand een ijsdag (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) geregistreerd, het normale aantal bedraag twee. Het aantal vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) bedroeg er negen tegen een langjarig gemiddelde van 12. De landelijk laagste temperatuur, -8,6 °C werd op 29 december gemeten in Woensdrecht. De landelijk hoogste temperatuur werd bereikt op 15 december. In Vlissingen en Hoek van Holland werd het die dag 10,5 °C. De gemiddelde maandtemperatuur in De Bilt is uitgekomen op 4,0 °C, precies gelijk aan het langjarig gemiddelde.

Gemiddeld over het land viel 56 mm neerslag tegen normaal 79 mm. Daarmee kan de maand als vrij droog worden gekarakteriseerd. De maandsommen van de neerslag waren het grootst in een brede kuststrook. Van de KNMI-stations was Terschelling het natst met 93 mm. De minste neerslag viel in het zuidoosten van het land, Eindhoven en Herwijnen kwamen niet verder dan 39 mm.. In De Bilt is de maandsom uitgekomen op 57 mm tegen 77 mm normaal.

16 december was landelijk bezien een natte dag met 10 mm neerslag. In het noordelijk kustgebied stond die dag enige tijd een noordwesterstorm (kracht 9). In het noorden en langs de westkust kwamen bovendien zware winstoten voor. Winterse buien lieten op de 17e in het oosten een sneeuwdek achter van lokaal enkele centimeters.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven