Februari 2005

10 juni 2020, 11:17

De laatste wintermaand van dit seizoen viel met 2,4 °C tegen 3,0 °C iets kouder uit dan normaal, terwijl de maand zeer zacht van start ging.

De eerste dagen lag de temperatuur in het hele land ruim boven het vriespunt, daarna volgde een korte periode met elke dag nachtvorst. De periode 9 tot en met 14 februari was vrij zacht, met op de 12e de hoogste landelijke temperatuur; 13.1 °C in Westdorpe. De tweede helft van de maand was licht winters, zeker de laatste paar dagen van de maand. De Bilt haalde echter net geen ijsdag (een dag waarop de maximumtemperatuur lager is dan 0,0 °C), terwijl februari normaal 2 ijsdagen telt. In de vroege ochtend van de 28e vroor het op een aantal plaatsen streng. De landelijk laagste temperatuur, -12,3 °C, werd gemeten in Deelen.

Februari was een zonnige maand met landelijk gemiddeld 97 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 78 uur. Erg mooi zonnig winterweer was het van 5 tot en met 8 februari. Gemiddeld over het land scheen de zon toen iedere dag meer dan 7 uur. Van de KNMI-stations was Vlissingen het zonnigst met 111 uren zon. Het somberste station was Nieuw Beerta met 83 zonuren. Hoe zonnig februari 2005 was wordt het meest duidelijk door het feit dat slechts twee dagen zonloos waren tegen negen normaal.

Met 63 mm neerslag tegen normaal 47 mm was februari vrij nat. Het grootste deel van deze hoeveelheid viel van 10 tot en met 14 februari. In het zuiden viel in deze periode plaatselijk ruim 75 mm neerslag. Met name de 10e en 12e waren zeer natte dagen met respectievelijk 17 en 15 mm neerslag gemiddeld over het land.

Op de 12e stond er in het noordelijk kustgebied enige tijd een westerstorm (9 Beaufort) en met name in de noordwestelijke helft van het land kwamen (zeer) zware windstoten voor.

Van de KNMI-stations was Gilze-Rijen in februari het natst met 92 mm. In Nieuw Beerta viel het minst: 47 mm. In De Bilt werd 73 mm geregistreerd tegen 48 mm normaal. In de tweede helft van de maand viel de neerslag vaak in de vorm van sneeuw. In een groot deel van het land bleef de sneeuw meestal niet of maar kort liggen omdat de temperatuur net te hoog was.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven