Maart 2005

10 juni 2020, 11:17

Maart was een maand met twee gezichten. De eerste week was het volop winter met een pak sneeuw en lage temperaturen. De tweede helft van de maand was het op en top voorjaar. Overdag werd het op veel plaatsen meer dan 15 graden en ook de nachten waren zacht met minimumtemperaturen ruim boven normaal. Ondanks de koude start was maart een zachte maand, aan de droge kant en ook aan de sombere kant.

De belangrijkste weergebeurtenis van maart was natuurlijk de enorme hoeveelheid sneeuw die op 2 maart het maatschappelijke leven ontregelde in de noordelijke helft van het land. In een brede strook over het noorden van Noord-Holland, het zuiden van Friesland, de Noordoostpolder, Noordwest-Overijssel en het zuiden van Drenthe viel zo’n 30 centimeter sneeuw. Het dikste pak sneeuw viel in de buurt van Heeg in het zuidwesten van Friesland: maar liefst 50 centimeter. Zo’n grote hoeveelheid sneeuw is in Nederland zeer ongebruikelijk. Een hoeveelheid van meer dan 30 centimeter in een etmaal komt ongeveer 2 keer per eeuw voor.

Het verkeer in Noord-Nederland kwam tot stilstand en de wegbeheerders zijn 24 uur in touw geweest om alle wegen weer begaanbaar te maken. Ook Schiphol kampte met grote vertragingen door de sneeuwval. Op vliegvelden wordt nauwelijks strooizout gebruikt, omdat dat schadelijk is voor de vliegtuigen.

De overdagige sneeuwval werd direct gevolgd door een nieuw record. Op de ochtend van 4 maart werd het -20,7 graden in Marknesse in de Noordoostpolder. De tot dan toe laagste minimumtemperatuur in maart was 18,7°C, gemeten op het weerstation van de Universiteit in Wageningen is 1971. Ook op de ochtend van 6 maart was het erg koud met minimumtemperaturen van -15 in Marknesse en Berkhout (Noord-Holland).

Het bijzondere weer zette ook in de rest van maart door. Op 16 maart was het bijzonder zacht met in het zuiden van het land op veel plaatsen meer dan 20 graden. Gilze Rijen spande de kroon met 21,0 graden. In minder dan 2 weken een temperatuurverschil in Nederland van meer dan 40 graden is sinds 1901 in Nederland nog niet eerder waargenomen.

De laatste 10 dagen van maart was het gemiddeld 11,1 graden Celsius. Zo zacht is het in die periode de afgelopen 100 jaar niet eerder geweest.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven