Mei 2005

10 juni 2020, 11:17

Een klassieke meimaand kent hoge pieken en diepe dalen. De afgelopen maand was dat het geval. Er waren warme dagen en koele dagen, vorst aan de grond en zwoele nachten, droge perioden en natte tijdvakken.

De grote tegenstellingen in het weer zijn goed af te meten aan het verschil tussen de hoogste en de laagste temperatuur in mei. De laagste temperatuur was -1,5°C in Gilze-Rijen in de nacht van 17 op 18 mei. De hoogste temperatuur was 32,6°C, ook in Gilze-Rijen op 27 mei. Alles bij elkaar opgeteld was mei een normale maand wat temperatuur betreft. Het werd gemiddeld 12,6 en dat is vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 12,7 graden. Mei begon warm en eindigde warm, maar daartussen zat een lange periode met koel weer. Vooral van 5 tot en met 18 mei was het aan de koude kant. Gedurende enkele nachten vroor het zelfs en veel fruittelers hebben hun bomen moeten beregenen. Vanaf de 18-de mei werd het warmer en vooral rond 27 mei was het warm.

Er viel regelmatig regen, maar op 12, 13 en 14 mei was het droog en die periode werd door veel veehouders benut om gras te maaien en in te kuilen. Van 23 tot en met 28 mei deed zich nog een droge periode voor. In totaal viel er 56 millimeter regen gemiddeld over het land en dat is nagenoeg gelijk aan de normale waarde van 57 millimeter. Het droogst bleef het in Wijk aan Zee met 33 millimeter en het natst was het in Twente met lokaal 104 millimeter.

We hebben in mei meer zon gehad dan gemiddeld. In totaal zo’n 226 uur tegen 209 uur normaal. Dat is gemiddeld ruim 7 uur zon per dag. Zoals gebruikelijk in mei was de zon het vaakst te zien in het westen en noorden. Terschelling had 244 uur zon. In het zuidoosten was de zon het meest schaars met ongeveer 210 uur.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven