September 2005

10 juni 2020, 11:19

September maakte een wat matige zomer nog enigszins goed. De gehele maand verliep vrij zonnig. Vooral de eerste 10 dagen vielen extra op, omdat deze ook erg warm verliepen.

De gemiddelde temperatuur was deze periode in De Bilt, met 19,6 °C, het hoogste decadegemiddelde sinds 1901 voor september. In totaal werden er in september zeven zomerse dagen genoteerd (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) tegen één normaal. Al deze zomerse dagen vielen in de eerste decade.

Na het zeer warme begin van de maand daalde de temperatuur geleidelijk. Op de 17e en 18e kwam het in het oosten van het land plaatselijk zelfs al tot de eerste vorst aan de grond. De landelijk laagste temperatuur op waarnemingshoogte werd geregistreerd op de vliegbasis Twente op 18 september: 0,9 °C. Daarna verliep de maand wat betreft temperatuur vrij normaal. Uiteindelijk kwam de gemiddelde maandtemperatuur in De Bilt anderhalve graad hoger uit dan normaal, met 15,7 °C. Sinds 1901 waren slechts zeven septembermaanden nog warmer.

Gemiddeld over het hele land was september vrij droog met ca. 57 mm tegen normaal 75 mm neerslag. In Zuid-Holland en Midden-Brabant viel echter veel meer neerslag. Lokaal zelfs zo’n 115 mm. Hier viel op 9 en 10 september door zeer zware buien op sommige plaatsen zo’n 50 mm in enkele uren, met wateroverlast tot gevolg. Verder was de 15e een opvallend natte dag. In een brede strook over het land viel die dag 20 tot 40 mm neerslag.

Met gemiddeld over het land 195 uren zonneschijn tegen 136 normaal was september zeer zonnig. De maand was zelfs zonniger dan de zomermaanden augustus (193) en juli (163)! Het noorden van het land was iets zonniger dan het zuiden. In De Bilt werden 191 uren zon geregistreerd tegen 133 normaal. Daarmee eindigt de maand daar op de achtste plaats in de rij van zonnigste septembermaanden sinds 1901.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven