April 2006

10 juni 2020, 11:09

April 2006 verliep vrij zacht. De gemiddelde temperatuur was met 9,0°C bijna een graad hoger dan normaal. Het weerbeeld was de hele maand licht wisselvallig met vrij normale temperaturen. Alleen op de 24e en 25e was het zacht en fraai lenteweer.

Temperatuur Op Koninginnedag was het vrij koud voor de tijd van het jaar. De eerste warme dag (20,0 graden of meer) in De Bilt viel dit jaar zeer laat. Op 25 april werd het 21,8 °C. Dit was ook de enige warme dag in april in De Bilt, normaal voor de aprilmaand is twee warme dagen. In het zuidoosten werden lokaal drie warme dagen genoteerd. In die regio werd ook de hoogste temperatuur van de maand gemeten: in Arcen werd het op 25 april 24,6 °C. Het aantal dagen met vorst varieerde sterk over het land. Aan zee heeft het op sommige plekken deze maand helemaal niet gevroren, terwijl in het oosten plaatselijk negen vorstdagen werden genoteerd. De laagste temperatuur van de maand werd gemeten op de vliegbasis Twente: -4,3 °C.

Neerslag Met 37 mm tegen een langjarig gemiddelde van 44 mm was april dit jaar iets droger dan normaal. Er waren geen dagen met opvallend veel neerslag en vooral tijdens de tweede helft van de maand bleef het op veel dagen droog. Het minste viel er in Rotterdam: slechts 18 mm. In Noord-Holland, Limburg, het oosten van Gelderland en Twente viel het meest. Van de officiële stations had Twente het meeste: 51 mm.

Zonuren Gemiddeld over het land was er met 172 uur zonneschijn net iets meer zon dan normaal. De meeste zon was er voor de kustgebieden en dan met name het zuidwesten. Zowel Vlissingen als Wilhelminadorp registreerden 202 uur zon. In het oosten van het land was er minder zon. In Deelen op de Veluwe scheen de zon slechts 134 uur.

Vorig jaar april bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 10,4 °C, het aantal uren zonneschijn 185 en de neerslagsom 63 mm.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Johnny Willemsen

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven