Februari 2006

10 juni 2020, 11:08

Qua gemiddelde temperatuur week februari 2006 nauwelijks af van het langjarig gemiddelde van 3,0 °C. In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur uit op 2,9 °C. Er waren deze maand behoorlijke landelijke verschillen.

Temperatuur In het noorden en westen had februari een vrijwel normale temperatuur, in het oosten en zuidoosten was de maand duidelijk te koud. Zo had De Kooy een gemiddelde temperatuur van 3,2 °C tegen normaal 3,0 °C, Maastricht 1,9 °C tegen normaal 2,9 °C. De maand ging rustig en koud van start. Daarna volgde een licht wisselvallige periode met temperaturen rond het langjarig gemiddelde. Op 15 februari werd de landelijk hoogste temperatuur van de maand geregistreerd in Wilhelminadorp en Woensdrecht: 11,5 °C. Naar het einde van de maand toe werd het opnieuw koud voor de tijd van het jaar met soms winterse neerslag. Op de 27e werd de landelijk laagste temperatuur van de maand gemeten: -7,9 °C in Nieuw Beerta. Over de hele maand noteerde De Bilt 11 vorstdagen en twee ijsdagen. Het normale aantal bedraagt 13, respectievelijk twee.

Neerslag Gemiddeld over het land viel 54 mm neerslag tegen normaal 47 mm. Van de KNMI-stations was Lauwersoog het droogst met 23 mm, Eindhoven tapte de meeste neerslag af met 93 mm. In De Bilt werd 59 mm geregistreerd tegen 48 mm normaal. 15 februari was een natte dag met landelijk bezien 12 mm neerslag. Op de 17e viel in het zuiden lokaal ca. 20 mm neerslag.

Zonuren Februari was een zeer sombere maand met gemiddeld over het land 52 zonuren tegen 78 normaal. Sinds 1979 was februari niet meer zo somber geweest. Tot en met de 22e was de zon op een aantal plaatsen slechts 15 uren te zien geweest. Daarna volgde drie dagen met flinke zonnige perioden. Het somberst verliep de maand in Eindhoven met 37 zonuren. De meeste zon kwam voor in het zuidwesten van het land. Wilhelminadorp registreerde 64 uren zonneschijn. In De Bilt werden 54 zonuren gemeten tegen normaal 79.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Johnny Willemsen

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven