Januari 2006

10 juni 2020, 11:08

De eerste maand van 2006 was relatief koud. Met 1,5 °C in De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur ruim een graad lager uit dan normaal. Hiermee is januari 2006 de koudste maand sinds januari 1997.

Temperatuur Een groot deel van de maand werd het weer bepaald door hogedrukgebieden. Daarbij lag de temperatuur iets onder de normale waarden voor januari zonder dat er sprake was van een overtuigende vorstperiode. Door dit weerbeeld verliep de maand ook zeer droog en zonnig.

Op 22 van de 31 dagen kwam het tot vorst. Dit is 9 dagen meer dan normaal, maar het ging in het algemeen slechts om lichte vorst. IJsdagen (dagen met maxima onder 0) kwamen deze maand helemaal niet voor in De Bilt. In het oosten van het land kwam het op sommige plekken drie keer tot een ijsdag. De laagste temperatuur werd op 29 januari gemeten in Nieuw Beerta; -9,9 °C. De hoogste temperatuur was 10,4 °C en werd gehaald op 20 januari in Gilze Rijen en Eindhoven.

Neerslag Op de periode van 17 tot en met 21 januari na verliep de maand nagenoeg droog. In totaal viel er in het land gemiddeld slechts 17 mm en daarmee is januari 2006 de op twee na droogste januarimaand sinds 1901. Op 25 januari viel er in de loop van de ochtend een heel klein beetje neerslag. Op sommige plekken viel eerst sneeuw, maar al snel werd de neerslag vloeibaar. Omdat de grond bevroren was ontstond er in grote delen van het land gladheid, met talrijke ongevallen tot gevolg.

Zonuren De maand was zeer zonnig met 92 uur zon, wat bijna het dubbele is van het normale aantal: 52 uur. In het zuiden van het land scheen de zon meer dan in het noorden. Zo scheen de zon in Eelde ‘slechts’ 66 uur, terwijl Maastricht 121 uur zon had. Voor Maastricht betekende dit de zonnigste januari sinds het begin van de metingen daar in 1906. Ook op verschillende andere plaatsen in het zuiden werden records geboekt.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Johnny Willemsen

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven