Juni 2006

10 juni 2020, 11:10

De maand begon vrij koud, maar al snel verscheen er zomerweer op de weerkaarten, wat rond de 12e resulteerde in een bijna-hittegolf. Verder was de maand zeer zonnig en zeer droog. Zomerse, buiige regen zorgde slechts op enkele plekken voor veel neerslag, zodat de maandtotalen verspreid over het land flink variëren.

Temperatuur De gemiddelde temperatuur van Juni 2006 was in De Bilt 16,7 °C tegen 15,2 °C normaal, en dus was de maand relatief warm. De maand ging koel van start, met in de eerste week nog regelmatig lokaal vorst aan de grond. In de vroege ochtend van 2 juni daalde de temperatuur in Woensdrecht (Noord-Brabant) tot 1,7 °C, de landelijk laagste temperatuur deze maand. Daarna bracht een krachtig hogedrukgebied zeer zonnig en zeer warm weer. Van 9 tot en met 13 juni werd het in een groot deel van het land iedere dag zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger). Op 11, 12 en 13 juni werd het lokaal zelfs tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). In De Bilt kwam het tot twee tropische dagen en hadden we net geen hittegolf. De landelijk hoogste temperatuur, 33,3 °C, werd op de 13e geregistreerd in Ell (Limburg). De tweede helft van de maand was licht wisselvallig waarbij de temperaturen niet heel veel afweken van het langjarig gemiddelde.

Neerslag Gemiddeld viel er in Nederland 28 mm tegen 71 normaal. De verschillen in het land zijn wel vrij groot. Zo was het in het oosten van het land uitzonderlijk droog; op veel plaatsen viel minder dan 10 mm. Sinds 1901 is het slechts drie keer eerder voorgekomen dat over een dergelijk groot gebied zo weinig neerslag viel in juni. In de westelijke helft van het land viel in het algemeen wat meer regen, op veel plekken 20 tot 40 mm. De Kooy (Noord-Holland) was het natste KNMI-station met 89 mm. In De Bilt werd 18 mm geregistreerd tegen 72 mm normaal. Daarmee eindigde juni daar op de vierde plaats in de rij van droogste juni maanden sinds 1901. Het grootste deel van de neerslag viel deze maand op de 25e. Een depressie bracht die dag in West-Nederland aanhoudende regen en in het midden en oosten van het land losse onweersbuien. De buien brachten zeer lokaal veel regen in korte tijd met lokaal wateroverlast tot gevolg. In De Kooy bleef die dag na langdurige regen 55 mm achter in de regenmeter.

Zonuren De maand was zeer zonnig met gemiddeld over het land ca. 255 zonuren tegen 192 normaal. Van 8 tot en met 13 juni scheen de zon iedere dag vrijwel ononderbroken. Ook het einde van de maand verliep fraai. De zon was het meest te zien in het zuidwesten van het land. Van de KNMI-stations was Vlissingen het zonnigst met ongeveer 274 zonuren. De verschillen in het aantal zonuren over het land waren deze maand niet groot. Op de somberste KNMI-stations, Deelen en Lauwersoog, werden nog altijd 235 zonuren geregistreerd.

Verder was juni 2006 zeer droog.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Johnny Willemsen

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven