Mei

10 juni 2020, 11:09

De eerste helft van mei kan worden omschreven als zeer zonnig, droog en zeer warm. Daarna werd het wisselvallig en moest de temperatuur flink terrein prijsgeven.

Temperatuur

Het begin van mei verliep uitermate warm, met uitzondering van het zuidwesten waar meer bewolking aanwezig was. De gemiddelde temperatuur in de begin periode kwam bij de Bilt uit op 16,9°C wat op langjarige termijn zeer hoog is. Uiteindelijk eindigde mei in de Bilt met een gemiddelde waarde van 14.5°c tegen 12.7°C iets boven normaal. De tweede helft van de periode verliep koeler waarbij de maxima tegen het einde van de maand bleven steken bij een graad of 15. De hoogste temperatuur werd op 4 mei gemeten bij Marknesse met een waarde van 27,5°C. De laagste waarde was te vinden in Hoogeveen: -0,1°C, deze meting vond plaats op 1 mei.

Neerslag

Ook in de neerslaghoeveelheden is en duidelijke tweedeling te herkennen. De eerste periode verliep zeer droog en in de periode van 2 t/m 16 mei werd een landelijk gemiddelde van 2mm genoteerd. Weinig neerslag in combinatie met hoge maximale temperaturen zorgden ervoor dat de bodem snel uitdroogde. De tweede helft verliep zeer nat en viel er op alle dagen neerslag. De meeste neerslag viel in het zuiden, het droogst was het in het noordwesten. In de Bilt viel 90mm tegen een normale waarde van 62mm.

Zon

Met een landelijk gemiddelde van 209 uren zon, viel het deze maand iets lager uit met een gemiddelde van 199 uren. Vooral de eerste tien dagen scheen de zon veel met een gemiddelde van 89 uren tegen 62 normaal. De laatste tien dagen van de maand was de zon niet vaak te bewonderen, en kwam de gemiddelde waarde uit op 46 uren tegen 74 normaal. Het zonnigst was het in het Waddengebied en in het zuiden van Nederland was er het minste zon.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven