September

10 juni 2020, 11:11

Record warm, zonnig en zeer droog

Warmste september in 300 jaar

De gemiddelde temperatuur in De Bilt is uitgekomen op 17,9 °C tegen 14,2 °C normaal. Hiermee is het de warmste septembermaand geworden sinds het begin van de regelmatige temperatuurmetingen in Nederland in 1706. Het vorige record dateert uit 1999; ook september 1999 bleek de warmste in 300 jaar met een gemiddelde temperatuur van 17,4 °C. Opvallend is verder dat dit jaar september na juli de tweede maand is die als warmste in drie eeuwen eindigt. Vrijwel de gehele maand werd het weer bepaald door hogedrukgebieden waarbij warme lucht werd aangevoerd van zuidelijke breedten. De meeste dagen verliepen droog met behoorlijk wat zon.

In De Bilt is het aantal warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) uitgekomen op het record aantal van 26. Het oude stond ook hier op naam van 1999 met 24 warme dagen. Het normale aantal bedraagt in De Bilt tien. Landelijk gezien kwam het totaal in Zeeland lokaal zelfs uit op 29. Ook dat is een nieuw landelijk record voor september. Het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) bedroeg in De Bilt acht tegen één normaal. Slechts drie maal lag dit aantal sinds 1901 nog hoger; het hoogst in 1947 met 11 zomerse dagen. In het oosten van het land werden plaatselijk 10 zomerse dagen geregistreerd. Veel plaatsen in het midden en zuiden van het land noteerden zes of zeven zomerse dagen op rij in het tijdvak van 10 tot en met 16 september. De landelijk hoogste temperatuur, 30,2 °C werd op 12 september gemeten in Ell (Limburg).

Opvallend deze maand was dat het gedurende een flink aantal nachten nauwelijks afkoelde. Op veel KNMI-stations met een meetreeks van tenminste 50 jaar eindigden drie of vier minimumtemperaturen bij de hoogste tien minima in de complete stationsreeks.

Met gemiddeld over het land 12 mm tegen 75 mm was september zeer droog. De verschillen over het land in de maandsommen neerslag waren slechts klein. In grote delen van het land viel minder dan 10 mm neerslag. Van de KNMI-stations was Lauwersoog het droogst met 3 mm. Het natste station was Ell met 25 mm. In De Bilt werd slechts 9 mm afgetapt tegen een langjarig gemiddelde van 72 mm. Hiermee eindigde de maand op de tweede plaats in de rij van droogste septembermaanden sinds 1906. Alleen september 1959 was nog iets droger met 3 mm.

September was zonnig met gemiddeld over het land 180 zonuren tegen 136 normaal. Ook hier waren de landelijke verschillen slechts klein. De zon was het meest te zien in de Nederlandse kustprovincies; Op het KNMI-station Schiphol werden de meeste uren zon geregistreerd: 186. Landinwaarts scheen de zon wat minder. Het somberst was het in het zuidoosten van het land met op diverse stations 167 uren zonneschijn. In De Bilt werden 181 zonuren geregistreerd tegen normaal 133.

Vorig jaar bedroeg in De Bilt de gemiddelde temperatuur 15,7 °C, de hoeveelheid neerslag 63 mm en het aantal zonuren 191.

Bron: KNMI

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven