April 2007

10 juni 2020, 10:52

April 2007 heeft in elk opzicht geschiedenis geschreven. De afgelopen 300 jaar is er geen aprilmaand geweest met een gemiddelde temperatuur die zo hoog lag. De zon scheen meer dan er ooit gemeten is en qua droogte was de maand droger dan iedere andere maand voor de afgelopen 100 jaar.

Temperatuur De Bilt is uitgekomen op een gemiddelde temperatuur van 13,1 graden, dat is warmer dan een doorsnee mei maand (gemiddeld 12,7 graden) en veel warmer dan de 8,3 graden gemiddeld die normaal voor april opgaat. Het vorige record stond op 11,1 graden (1993) en is dus met 2 graden scherp gesteld! Zo’n grote afwijking van 4,8 graden komt maar zeer zelden voor en is eigenlijk alleen vergelijkbaar met juli 2006 welke een afwijking had van 4,9 graden ten opzichte van de normaal. De gemiddelde temperatuur is niet het enige record dat verbroken is. Zo is er een totaal van 14 warme dagen (20 graden of meer) gemeten, daar waar er normaal slechts sprake is van 2 warme dagen in april. Verder was er 7 maal sprake van een zomerse dag (25 graden of meer), zomerse dagen in April zijn zeer zeldzaam, het vorige record stond op 3 dagen. Op 14 april werd voor het eerst de zomerse temperatuur in De Bilt bereikt, dat was nog nooit zo vroeg voorgekomen. Lokaal is de 30 graden op verscheidene plaatsen bereikt en op 15 april werd in Rotterdam een marathon gestaakt, doordat mensen onwel werden vanwege de hitte. De maximum temperatuur van De Bilt kwam uit op 28,9 graden op 15 april, en dat is direct de warmste aprildag ooit voor De Bilt.

Neerslag Veel zonneschijn betekend natuurlijk ook weinig neerslag. In De Bilt viel slechts 0,3 mm op 3 april en daarmee was dat meteen het totaal voor wat er in de gehele maand zou vallen. Op veel plaatsen in het land viel er zelfs helemaal niets. Het natst was het noorden van ons land waar plaatselijk iets meer dan 2 mm aan neerslag viel. De maand april was daarmee niet alleen de droogste april maand ooit, nog nooit eerder heeft men zo weinig neerslag gemeten in welke maand dan ook.

Zonuren Niet alleen op het gebied van warmte werden records verbroken. In De Bilt scheen de zon 284 uur tegenover 158 uur normaal. Dat is een absoluut nieuw record. Het vorige record stond op 258,8 uur en dat is dus ruim verbroken. In Rotterdam was het nog zonniger met 295 zonuren.

Vrijwel elk denkbaar warmte, droogte of zonneschijn record is verbroken in de maand april 2007, een maand welke ongetwijfeld als legendarisch de boeken in zal gaan.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Erik Brink

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven