Augustus 2007

10 juni 2020, 10:54

Augustus 2007 viel op vanwege zijn normale karakter. Zowel qua temperatuur als zonuren verliep de maand vrijwel normaal. Qua neerslag viel het iets tegen.

Temperatuur De gemiddelde temperatuur van de afgelopen maand kwam uit op 17,1 °C in De Bilt. Normaal is dat 17,2 °C, een kleine afwijking naar beneden dus. De hoogste temperaturen werden al vroeg in de maand gemeten. Op veel plaatsen was het de eerste week van augustus aangenaam zomerweer. Op 5 en 6 augustus werd het lokaal zelfs tropisch met temperaturen van 30 graden. Daarna keerde de wisselvalligheid, die zo kenmerkend was voor deze zomer, weer terug. De temperatuur deed een flinke stap terug naar waarden die normaal zijn voor de tijd van het jaar. Naar het einde van de maand nam de wisselvalligheid af doordat een hogedrukgebied boven Ierland steeds meer invloed kreeg in onze contreien. Warm werd het daardoor niet, een noordwestelijke stroming zorgde voor temperaturen die iets te koel waren voor de tijd van het jaar. In De Bilt werden 23 warme en 5 zomerse dagen genoteerd. Normaal zijn dat 22 warme en 7 zomerse dagen. De hoogste temperatuur werd gemeten in het Zeeuwse Westdorpe, op 5 augustus steeg het kwik daar tot 31,3 °C. Aan het einde van de maand verliepen de nachten fris. De laagste temperatuur werd gemeten in het Limburgse Ell, daar koelde het af tot slechts 3,5 °C.

Neerslag Gemiddeld genomen viel er 52 mm neerslag. Normaal is dat 62 mm, en de maand verliep dus in tegenstelling tot de andere zomermaanden, iets droger dan normaal. De minste neerslag viel in het westelijk Waddengebied, op Terschelling werd slechts 23 mm gemeten. Het natst was het zuidoosten van het land, in Maastricht werd ruim 129 mm neerslag gemeten, ruim boven de normaal. Een flink gedeelte van de maandsom daar werd veroorzaakt door een slepend front op 9 augustus. Toen viel er op 1 dag 59 mm in Maastricht. Ook in het noorden van het land viel lokaal veel neerslag, op 20 augustus zorgden zware buien voor tientallen millimeters. In Hollum (Ameland) viel op die dag 43 mm. Een dag later waren er zware buien in het zuidoosten van het land welke lokaal voor meer dan 30 mm neerslag zorgden. In De Bilt was het vrij droog, daar werd 43 mm regen geregistreerd tegen 58 mm normaal

Zonuren De zon scheen gemiddeld genomen 202 uren, normaal zijn dat 198 uren. De meeste zonuren werden aan het begin van de maand gemaakt, verscheidene dagen scheen de zon toen meer dan 12 uur per dag. Het noordelijk kustgebied kreeg de zon het meest te zien. De Kooy was het zonnigst met 237 uren. In Maastricht was het niet alleen het natst maar ook het somberst. De zon liet zich daar slechts 167 uren zien. In De Bilt scheen de zon 199 uur tegenover 192 normaal.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Erik Brink

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven