December 2007

10 juni 2020, 10:12

December begon zeer zacht en wisselvallig. De eerste 10 dagen waren de op vijf na zachtste sinds 1901. De temperatuur kwam in De Bilt gemiddeld uit op 8,6 graden. Op 6 en 7 december werd in het zuiden van het land 14,0 graden gemeten, wat landelijk de hoogste temperatuur was van deze maand.

Temperatuur

Van 11 tot 24 december bepaalde een krachtig hogedrukgebied ons weer. Het was rustig, droog en koud winterweer. Het KNMI registreerde in deze periode 13 opeenvolgende vorstdagen. Een vorstdag is een dag waarbij de minimumtemperatuur niet boven 0,0 graden uitkomt. In totaal werd op 14 dagen temperaturen onder nul gemeten. Normaal zou de maand 12 dagen met vorst moeten tellen. Op 20 en 21 december kwam de temperatuur ook overdag niet boven het vriespunt uit. Een dag waarop de temperatuur helemaal niet boven het vriespunt uitkomt word een ijsdag genoemd. De landelijk laagste temperatuur werd op 22 december gemeten in Eindhoven: het kwam daar ’s nachts tot -9,8 graden. Vanaf 23 december zette de dooi zich in. De laatste dagen van de maand verliepen zacht en wisselvallig.

Neerslag

In de periode van 12 tot en met 24 december viel er in heel Nederland geen neerslag van betekenis. Wel hadden we tussen 19 en 21 december te maken met prachtig, vrij uniek, inversieweer. Aan de grond kwam de temperatuur niet tot nauwelijks boven het vriespunt uit. Op 200 meter hoogte werden echter temperaturen gemeten van 10 graden. Door de inversie zat vochtige lucht onder in de atmosfeer als het ware opgesloten. Drie dagen lang hadden we te maken met lage bewolking en mist. Door de lage temperaturen was er sprake van forse rijpafzetting en lokaal uitsneeuwende mist. De meeste neerslag viel deze maand in Herwijnen: hier werd 96 mm afgetapt. Het droogst was het in Arcen, waar slechts 46 mm viel. In De Bilt kwam 77 mm neerslag uit de regenmeter en dit is precies gelijk aan het langjarig gemiddelde.

Zonuren

Het meest opvallend aan december was de aanwezigheid van de zon. Gemiddeld over het land scheen de zon 72 uur, tegenover 43 uur normaal. Hiermee is december gerust zeer zonnig te noemen. De meeste zon werd gezien in Vlissingen met 97 zonuren. In het Groningse Nieuw Beerta scheen de zon slechts 47 uur.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Daphne Westra

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven