Februari 2007

10 juni 2020, 10:52

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,0 graden tegen een langjarig gemiddelde van 3,0 graden eindigde februari op een gedeelde zevende plaats in de rij van zachtste februarimaanden sinds 1901. Dit hoge gemiddelde werd veroorzaakt door een overheersende zuidwestelijke stroming die warme lucht vanaf de relatief warme oceaan bracht.

Temperatuur

Het was vrijwel de gehele maand zacht met uitzondering van de korte koude prik tussen 6 en 10 februari. Op 8 februari was er zelfs een landelijk weeralarm van kracht wegens sneeuw. Plaatselijk kwam het op die dag tot een sneeuwdek van 8 cm. Enkele dagen daarvoor (6 februari) was er in de zuidelijke helft van het land al sprake van enkele centimeters sneeuw. Ook op 10 februari veroorzaakte sneeuw, gevolgd door regen met ijzelvorming, in het noorden van ons land voor gladheidsproblemen. In De Bilt werden slechts 5 vorstdagen genoteerd. Een vorstdag is een dag waarbij de minimumtemperatuur lager is dan 0 graden. Het koudst werd het in Gilze-Rijen met -5 °C. IJsdagen kwamen er deze februari niet voor met uitzondering van Eindhoven, waarbij de maximumtemperatuur -0,1 °C was op 7 februari. Een ijsdag is een dag waarbij de maximumtemperatuur onder de 0 graden blijft. Het warmst werd het in Maastricht met 17,1°C op 16 februari.

Neerslag

De winter was al behoorlijk nat en februari is daar geen uitzondering op. Er viel gemiddeld 78mm tegenover 47mm normaal. Op het KNMI-station Deelen(Gelderland) viel het meest: 101 mm. Het minst nat was Schiphol met 59 mm. In De Bilt viel 68 mm.

Zonuren

Ook was er qua zon weinig te beleven, met 60 uren zonneschijn tegenover 78 uren normaal kan de maand als vrij somber worden bestempeld. In Twenthe scheen de zon het minst: slechts 48 uur. De meeste zon werd er in het zuiden van ons land geregistreerd. Zo had Vlissingen 70 uur zon. De enige dag met in het hele land meer dan 8 uur zonneschijn was 15 februari.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Erik Brink

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven