Juni 2007

10 juni 2020, 10:53

Wisselvallige juni drijft vakantiegangers het land uit. Vakantie in eigen land is wel leuk, maar de zon moet wel schijnen. In juni is er maar weinig zon geweest en het heeft veel geregend. Juni was tegelijkertijd zeer warm, toch was het voor de meeste mensen geen zomerse maand.

Temperatuur Alleen de eerste week van juni was droog, warm en zonnig. Vanaf 8 juni werd het sterk wisselvallig, maar het bleef wel warm. Vooral in de nachten bleef de temperatuur hoog. Vanaf 21 juni zakte de temperatuur rond of zelfs iets beneden het langjarige gemiddelde. In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur op 17,5 °C tegenover 15,2 °C normaal. Daarmee eindigde juni op een gedeelde vijfde plaats in de rij van warmste junimaanden sinds 1901. Juni 1917 is de warmste juni met een gemiddelde temperatuur van 18,3 °C. In De Bilt werden in totaal ca. 23 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger) genoteerd tegen een langjarig gemiddelde van 12. Het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) bedroeg er vier, precies het normale aantal. Op 8 juni was het in een groot deel van het land tropisch (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger). Het warmst werd het die dag in het zuidoosten, in Volkel en Ell met 31,9 °C. De koudste nacht was 27 juni met 7,4°C in Woensdrecht.

Neerslag Juni was een natte maand. Er is 95 mm regen gevallen, het langjarig gemiddelde voor juni bedraagt 71 mm. Tot en met 7 juni was het zo goed als droog. Daarna viel iedere dag wel wat regen. Door het vaak buiige karakter van de regen waren de maandsommen grillig verdeeld over het land. Op de natste plaatsen viel ruim 150 mm, op de droogste ca. 45 mm. Op 8 juni trokken zware onweersbuien over de zuidwestelijke helft van het land. Daarvoor werd een weeralarm uitgegeven. Plaatselijk brachten de buien ruim 70 mm regen en ontstond wateroverlast. Op 14 juni heeft een valwind in combinatie met extreem zware regenval veel schade veroorzaakt in de omgeving van Hoogeveen. Ook op andere plaatsen waren zware buien actief en viel lokaal 50 mm of meer. Ook op diverse andere dagen vielen lokaal grote hoeveelheden regen, vooral op de 17e en 22e met plaatselijk ruim 50 mm. Op 26 juni stond er langs de kust op sommige plaatsen enige tijd een stormachtige wind, daarbij kwamen zware windstoten voor.

Zonuren Ondanks de warmte, was juni een vrij sombere maand. Gemiddeld scheen de zon ca. 165 uren tegen 192 normaal. Juni was hiermee minder zonnig dan maart (183), april (280) en mei met 198 uren zon. Vooral de laatste tien dagen van de maand verliepen somber. Door het regenachtige weer en de lage temperaturen leek die periode wel herfst. De zon scheen het meest in het noordwesten van het land met op sommige plaatsen ca. 190 zonuren. Opvallend somber was het in Zeeland. Westdorpe en Vlissingen waren met ca. 140, respectievelijk 145 zonuren de somberste KNMI-stations. In De Bilt scheen de zon 172 uren tegen 187 normaal.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Erik Brink

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven