Mei 2007

10 juni 2020, 10:53

Mei 2007 is erg verschillend verlopen. In het begin van de maand was er nog enkele dagen sprake van dat prachtige weer, zeer warm, droog en stralend zonnig. Daar kwam echter snel een einde op 6 mei. Tot die dag was het al 46 dagen droog geweest, en het vreemde is dat de periode die daarop volgde juist uiterst nat zou verlopen.

Temperatuur Vanaf 7 mei werd het wisselvallig, alhoewel de temperaturen meestal bovengemiddeld bleven. Dit was onder andere te danken aan de hoge zeewatertemperaturen, ondanks de westcirculatie en westenwinden bleef de aangevoerde lucht vrij warm doordat de zee nauwelijks het vermogen had om het af te koelen. Hierdoor had mei een warm karakter. Op 10 dagen kwam de temperatuur uit boven de 20 graden, er was welgeteld een zomerse dag (25 graden of meer). Het warmst was het op 24 mei in Ell (Limburg) met 26,0 graden. De maandgemiddelde temperatuur bedroeg 14,2 graden, tegenover 12,7 normaal. Daarmee komt Mei 2007 op een gedeelde tiende plaats van warmste maanden sinds 1901.

Neerslag De westenwinden brachten ook veel regen mee. Uiteindelijk heeft dat zelfs geleid tot een record; nog nooit eerder werd er in De Bilt in de meimaand zoveel neerslag gemeten, namelijk 135 mm tegenover een normale waarde van 57 mm. Het vorige record stond op 133 mm. Landelijk gezien viel er gemiddeld 90 mm.

Zonuren Dankzij het wisselvallige karakter scheen de zon niet erg vaak, gemiddeld 195 uur tegenover een normaal van 209. Het zuidoosten bleef het meest somber, in Maastricht scheen de zon slechts 170 uur. In Stavoren was de zon het vaakst te zien, namelijk 225 uren.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Erik Brink

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven