November 2007

10 juni 2020, 10:55

November 2007 zal de boeken ingaan als een zeer gemiddelde maand. Zowel de temperatuur, de hoeveelheid neerslag als de hoeveelheid zon lagen dicht bij het langjarig gemiddelde.

Temperatuur

Het begin van november kende vrij hoge temperaturen, het weerbeeld was grijs en vrij somber. Op 2 november werd het op de luchthaven Schiphol 15,1 °C; de landelijk hoogste temperatuur deze maand. Van 5 tot en met 13 november was het wisselvallig bij een temperatuur die normaal is voor de tijd van het jaar. Daarna volgde een aantal dagen met vrij lage temperaturen. Het kwam op meerdere plekken tot vorst, op 15 november werd het op de vliegbasis Twenthe – 5,5 graden. In totaal werden in De Bilt vijf vorstdagen genoteerd (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), het langjarig gemiddelde bedraagt zes. Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,9 °C tegen 6,2 °C normaal was november net een tikkeltje aan de zachte kant.

Zonuren

De zon week niet af van het langjarig gemiddelde en scheen gemiddeld over het land precies 60 uur. De maand begon zacht maar ook erg somber. Lokaal in het zuiden was de zon de eerste tien dagen van de maand minder dan 10 uur te aanschouwen. Daarna volgde er een inhaalslag en volgde er van 14 tot 17 november een periode waarin de zon nauwelijks werd gehinderd. Het zonnigst werd november uiteindelijk in het zuiden van het land met in Eindhoven 77 uren zonneschijn. De zon scheen het minst in de provincie Groningen. In De Bilt werden 62 zonuren geregistreerd tegen 60 uren normaal.

Neerslag

November, normaal de natste maand van het jaar, bleef qua neerslag wat achter op het langjarig gemiddelde. Dit jaar komt de maandsom neerslag uit op ca. 67 mm. Het natst was november in het noordoosten van het land met op sommige plaatsen ca. 105 mm neerslag. Op de droogste plaatsen, veelal in het zuiden, viel ongeveer 50 mm.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Hans Roozen

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven