September 2007

10 juni 2020, 10:54

Scoorde september 2006 vrij hoog qua temperatuur en zonuren, 2007 leverde een vrij sombere en redelijk koele septembermaand af. De temperatuur lag in De Bilt, voor de derde opeenvolgende maand, beneden het langjarig gemiddelde.

Temperatuur

Het ene jaar is het andere niet en dat geldt zeker als we de septembermaanden van 2006 en 2007 met elkaar vergelijken. Scoorde september 2006 vrij hoog qua temperatuur en zonuren, 2007 leverde een vrij sombere en redelijk koele septembermaand af. De temperatuur lag in De Bilt, voor de derde opeenvolgende maand, beneden het langjarig gemiddelde en kwam uit op 13,8 graden. Het langjarig gemiddelde ligt op 14,2 graden. In de kustgebieden lag de temperatuur op een normaal niveau, vooral het zuidoosten moest het met een duidelijk lagere temperatuur doen. In Maastricht wordt het gemiddeld 14,3 graden in september, nu werd het niet warmer dan gemiddeld 13,7 graden. Opvallend warme of juist koele perioden waren er niet, de temperatuur lag dus vrij constant in de buurt van het gemiddelde niveau. Zomerse dagen (temperatuur > 25 graden) kwamen deze maand niet voor, in totaal werden 9 warme dagen (temperatuur > 20 graden) genoteerd. De landelijk hoogste temperatuur werd op 23 september gemeten in Arcen en Ell. Het kwik steeg toen naar 23,8 graden. Op 14 september koelde het op vliegbasis Twenthe af tot 2,6 graden, de landelijk laagste temperatuur deze maand.

Neerslag

Het westelijke en noordelijke deel van het land hebben duidelijk de meeste neerslag moeten zien te verwerken. Op flink wat plaatsen viel meer dan 100 mm neerslag, Lauwersoog spande de kroon met een maandsom van 132 mm. Het minst regende het in het zuidoosten van het land. Gemiddeld viel er over het land 81 mm neerslag, normaal wordt er 75 mm afgetapt. Er waren een aantal zeer natte perioden. In de nacht van 2 op 3 september viel er in het midden en oosten van het land lokaal 20-30 mm regen. Op de 17e was het westen aan de beurt met lokaal 20-40 mm neerslag. Aan het einde van de maand werd het noorden lokaal overspoeld met 30-70 mm regen!

Zonuren

De zon hebben we deze maand niet veel mogen begroeten. Normaal schijnt de zon 136 uren, deze maand moesten we 6 uur inleveren. Ten opzichte van vorig jaar moesten we het met 51 uren minder doen. De kustgebieden waren het zonnigst met in Vlissingen nog in totaal 149 uren zon. In het midden van het land was de zon het minst te zien, Lelystad kwam niet verder dan 108 uren.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Hans Roozen

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven