April 2008 van koud naar warm

10 juni 2020, 10:16

April begon koud, met nachtvorst en nog enkele winterse buien. Het duurde tot de 20e voordat het een keer 15 graden werd. Daarna volgde ook al snel de 20 graden.

Temperatuur Op de meeste plekken in ons land werd het pas op 20 april voor het eerst dit jaar meer dan 15 graden. Sinds 1901 is het maar twee keer eerder voorgekomen dat dit zo lang op zich liet wachten. Vanaf de 20e ging het wel snel met de lentewarmte en de bloeiende natuur. Op de 26e en de 27e had De Bilt zijn eerste twee warme dagen (20 graden of meer). Ell in Limburg registreerde zelfs 24,2 graden, landelijk de hoogste temperatuur van de maand. Dit staat in schril contrast met de matige vorst (-5,1 graden) die Soesterberg (Utrecht) op 7 april nog had. De Bilt had 8 dagen met een minimumtemperatuur onder 0, wat twee keer zoveel is als normaal in april. In het eerste deel van de maand was het ook overdag vaak koud met middagtemperaturen van slechts een graad of 6.

Zonuren Gemiddeld over het land scheen de zon 188 uur (162 uur is de normaal). Vooral het noordwestelijk kustgebied had veel zon: Terschelling was het zonnigst, met circa 230 zonuren. Maastricht zat relatief vaak onder de wolken, de luchthaven registreerde daar slechts 155 uur zon deze maand.

Neerslag April was niet nat, maar de weilanden waren dat wel lange tijd. Dit kwam doordat er eind maart nog veel neerslag was gevallen. Gemiddeld viel er in Nederland 35 millimeter in april, wat ongeveer 10 millimeter minder is dan gebruikelijk in deze maand. Het zuidoosten kreeg zo’n 60 millimeter, het noordwesten lokaal maar 15 millimeter.

Grillig aprilweer in Europa Ook in Europa waren de verschillen in het weerbeeld deze maand groot. Zo werd het soms nog een beetje winter in de Alpen en sneeuwde het flink. Lokaal ligt er nog altijd een dik pak: zo heeft de Zugspitze in het zuiden van Duitsland nog ruim 4 meter sneeuw, op de Säntis in Zwitserland ligt zelfs nog een sneeuwdek van bijna 7 meter! Spanje en Portugal hadden de afgelopen maand te maken met zware onweersbuien, met soms meer dan 100 millimeter neerslag in korte tijd. Aan de westkust van Portugal en het noordwesten van Spanje heeft het ook nog zwaar gestormd. Het was er echter deze maand ook al een periode compleet zomer met temperaturen tussen 30 en 35 graden. De hoogste temperaturen zijn gemeten op Kreta waar het op 22 april al 37 graden werd. Dit is een nieuw record voor dit Griekse eiland, maar de laatste dagen van deze maand haalden de temperaturen hier slechts met moeite de 20 graden.

Bron: KNMI/WeerOnline Auteur: Johnny Willemsen

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven